Reuters: EU zintenzivní zkoumání aktivit ruského Gazpromu

Evropská komise (EK), která je zároveň antimonopolním orgánem Evropské unie, v čase problémů s dodávkami zintenzivní zkoumání evropských aktivit ruského státního plynárenského gigantu Gazprom. S odkazem na svůj zdroj to dnes uvedla agentura Reuters

Komisařka Margrethe Vestagerová v lednu uvedla, že vznesla dotaz na plynárenské společnosti včetně Gazpromu ohledně omezených dodávek. Reagovala tím na obvinění, že ruský podnik zadržoval dodatečnou produkci, která by mohla být uvolněna za nižší ceny. Gazprom, nad nímž má kontrolu Kreml, tato obvinění odmítá. Komise musí ještě učinit konečné rozhodnutí o další fázi vyšetřování, uvedl zdroj Reuters.

Gazprom i Kreml opakovaně popřely, že by dodávky plynu zadržovaly. Zdůrazňují, že všechny pevné a dlouhodobé závazky plní. Gazprom dodává, že když vidí zájem, dodává plyn nad rámec nasmlouvaných kontraktů.

Agentura IEA: Rusko způsobuje nízké dodávky plynu do Evropy


Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol ale minulý měsíc řekl, že Rusko přispívá k nedostatečné dodávce zemního plynu do Evropy. Upozornil také, že k situaci dochází v době sporu mezi Moskvou a Západem ohledně Ukrajiny.

Gazprom se dostal do centra pozornosti v loňském roce, kdy hospodářské oživení po koronavirové krizi zvýšilo celosvětovou poptávku po plynu, zvedlo ceny elektřiny a vedlo k výzvám směrem k plynárenským společnostem, aby dodávaly na trh větší objemy suroviny.

Gazprom čelil problémům s antimonopolními normami již v roce 2018


Gazprom měl s Evropskou komisí spory ohledně své cenotvorby už dříve. V roce 2018 se mu podařilo odvrátit hrozbu pokuty, která by mohla činit až deset procent z jeho celosvětového obratu, a to tím, že souhlasil s reformou cenotvorby, a připravil tak půdu pro konkurenty ve východní Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek