Vláda podpořila návrh zákona o ochraně památek v zemích původu

Návrh zákona upravující postup v případě, že se do Evropské unie nelegálně doveze kulturní artefakt, schválila na středečním zasedání vláda Petra Fialy (ODS). Vyplývá to z výsledků zasedání. Zákonem o vstupu a dovozu některých kulturních statků na celní území EU se Česká republika musí připojit k právní normě Evropské unie, která má ochránit kulturní dědictví v zemích jeho původu. Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) předpis podpořila předloni, minulá Sněmovna ho ale do konce volebního období neschválila.

Důvodem přijímání evropské legislativy je snaha zabránit nelegálnímu obchodování s kulturními statky a s tím souvisejícímu drancování archeologických nalezišť. Problém umocňuje to, že v některých politicky nestabilních státech Blízkého východu se tak získávají peníze sloužící k financování terorismu.

Navrhovaná právní úprava představuje zatím první část adaptace evropské normy, její implementační lhůta byla 28. prosince 2020. Druhá část bude následovat nejpozději do června roku 2025 v souvislosti se vznikem připravovaného centralizovaného elektronického systému, který členským státům bude sloužit k výměně informací o dovozech kulturních statků ze třetích zemí.

Pro české zákony není navrhovaná právní úprava novinkou. Navazuje na Úmluvu o opatřeních k zákazu a zamezení nedovoleného dovozu, vývozu a převodu vlastnictví kulturních statků z roku 1970, ke které tehdejší Československá socialistická republika přistoupila v roce 1977.

Opětovně předložený návrh stanovuje postup ministerstva kultury a českých celních úřadů pro případ, že by čeští celníci kulturní statek dovezený v rozporu s právními předpisy země původu zachytili. Upravuje postup od zadržení předmětu přes jeho přezkoumání odbornou příspěvkovou organizací ministerstva kultury, tedy třeba Národním muzeem, Národní knihovnou nebo Národním památkovým ústavem, až po rozhodnutí ministerstva kultury o zabavení kulturního statku a jeho vrácení do země původu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek