Vláda navýšila rozpočet předsednictví ČR v Radě Evropské unie o 400 milionů Kč

Vláda navýšila rozpočet předsednictví České republiky v Radě Evropské unie o 400 milionů korun. Na dotaz ČTK to ve středu po jednání vlády řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Případné další peníze lze podle něj vzít z rozpočtové rezervy. Původně rozpočet pro letošní rok počítal s 1,3 miliardy korun, dodal Stanjura. ČR bude EU předsedat v druhé polovině roku.

V této chvíli podle Stanjury jednotlivá ministerstva dělají revizi připravenosti. „Na vládě máme jasnou dohodu, že pokud budou potřeba další peníze, tak třeba na to může sloužit vládní rozpočtová rezerva,“ řekl Stanjura. „Dáme tam nakonec tolik prostředků, kolik bude potřeba, aby Česká republika se ctí zvládla druhé pololetí roku 2022, kdy bude předsedat Evropské unii,“ dodal.

Minulý kabinet ANO a ČSSD v srpnu navýšil celkový rozpočet předsednictví pro roky 2021 až 2023 o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Opoziční politici, ekonomové a další osobnosti v létě kritizovali tehdejší rozpočet, ale i malou pozornost, kterou předsednictví podle nich vláda věnovala. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a dosud poslední české předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy korun.

Podle materiálů, které má ČTK k dispozici, jsou celkové výdaje na předsednictví předpokládány ve výši 2,25 miliardy korun. „Musíme to mít kvalitně zabezpečené. Musíme mít kvalitní lidi, musíme je dobře odměnit a dobře vysoutěžit prostory, kde akce budou, ať už formální, nebo neformální,“ dodal Stanjura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek