Vláda projedná rozpočet či konec vyžadování covidových certifikátů

Návrh státního rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard korun na svém dnešním zasedání projedná vláda. Ministři budou schvalovat i opatření, podle kterého už nebude pro vstup do restaurací a dalších provozoven nutné předkládat covidový certifikát. Zabývat by se měli i kompenzacemi pro podnikatele za koronavirová omezení z konce minulého roku či jmenováním Michala Koudelky ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS).

Česko nyní hospodaří v rozpočtovém provizoriu, protože Sněmovna loni návrh rozpočtu neschválila. Kabinet Petra Fialy (ODS) odmítl návrh předchozí vlády Andreje Babiše (ANO) se schodkem 377 miliard korun. Podle informací ČTK navrhuje ministerstvo financí schodek 280 miliard korun. Ve výdajích vláda našla úspory za 76,6 miliardy korun. Dodatečné příjmy rozpočtu 62,2 miliardy korun by měla částečně využít na financování letošního mimořádného zvýšení důchodů, zvýšení příspěvku na bydlení v souvislosti s růstem cen energií nebo kompenzace pro podnikatele.

Kabinet plánuje od čtvrtka zrušit prokazování takzvanými covidovými certifikáty. Podle soudu je nezákonné vyžadovat prokazování se certifikátem o prodělané nemoci či očkování v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích. Vláda avizovala, že uvolnění opatření rozšíří i na další provozovny a služby. Jednat by měla i o kompenzacích pro podnikatele, které omezily protiepidemické restrikce od loňského 25. listopadu do 26. prosince.

Plnohodnotného jmenování šéfem kontrarozvědky se zřejmě dočká Koudelka, který BIS vedl od roku 2016 do loňského srpna. Tehdejší vláda ANO a ČSSD se rozhodla výběr nového šéfa BIS nechat na příští kabinet a Koudelku pověřila vedením tajné služby do jmenování stálého ředitele. Na Fialův návrh Koudelkovu nominaci minulý týden projednal sněmovní bezpečnostní výbor, což zákon před jmenováním vyžaduje.

Ministři budou projednávat i změny ve statutu Ústředního krizového štábu (ÚKŠ), které mění výčet členů štábu, ale také opětovně stanovují, že ÚKŠ mohou vést jen ministři vnitra či obrany. Na programu je i návrh zákona upravující postup v případě, že se do EU nelegálně doveze kulturní artefakt. Negativní stanovisko dá patrně vláda návrhu SPD, který má podnikatelům usnadnit vstup do režimu paušální daně, neutrálně se zřejmě postaví k předloze stejného hnutí na zvýšení příspěvků na mobilitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek