Jourová: Nechceme realitu v podobě temné futuristické série Black Mirror

Komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová včera v Paříži jednala o plánované legislativě v oblasti digitálního prostoru, svobody médií a ochrany novinářů, která by měla mimo jiné usilovat o efektivní způsob, jakým se vypořádat s dezinformacemi. Uctila také památku obětem střelby na Charlie Hebdo a setkala se s vládními představiteli, zástupci médií a Reportéry bez hranic (RSF).

„Pokud jde o důvěru, musíme zajistit, aby lidé mohli věřit, že inovace jsou pro ně dobré. Musíme zajistit, aby lidé zůstali ve středu digitálních řešení a nebyli redukováni na pouhé dárce dat. Chceme přechod zaměřený na člověka, ne realitu v podobě temné futuristické série Černé zrcadlo (Black Mirror)“ řekla Jourová na konferenci Budování digitální suverenity Evropy.

 Pravidla v digitálním prostoru

Přechodem měla komisařka na mysli postupný přesun osobních i pracovních životů do online prostoru. Minulý týden zveřejnila Evropská komise zprávu, která odhaduje, že do roku 2030 bude tok dat pocházející z evropských podniků 15krát vyšší než v roce 2020, nemluvě o množství osobních údajů zanechaných online. 

Jourová proto považuje za nezbytné vytvořit pravidla pro digitální prostor. Tuto nutnost přirovnala k potřebě vytvořit pravidla pro dopravní provoz, když začala být automobilová doprava příliš hustá. Těmito pravidly chce dosáhnout pro digitální prostor jsou zaprvé, důvěry a zadruhé, podporu pro dosažení excelence a rozvoj inovací.

Méně dezinformací a informačního chaosu

Stanovení mantinelů v digitálním informačním prostoru má také pomoci novinářům. Reportéři bez hranic při setkání zdůraznili důležitost navrhovaného Evropského zákona o svobodě médií, který má do legislativy vtisknout hodnoty svobody tisku a zajistit bezpečnost novinářům. Zároveň by měl tento zákon potlačit šíření dezinformací a informačního chaosu, kterými poskytovatelé spolehlivých informací trpí.

„Rok 2022 je rozhodujícím rokem pro záruky Evropské unie pro skutečné právo na informace. Vítáme opatření, která Komise podniká, a vyzýváme ji, aby prokázala maximální ambice v době, kdy svoboda tisku a právo na informace jsou podkopávány mnohostrannými útoky i v samotné Evropské unii. Oceňuji závazek Věry Jourové bránit a prosazovat tyto hodnoty,“ řekl generální tajemník RSF a předseda fóra pro demokracii Christophe Deloire.

Hlídací pes demokracie

 

I když Jourová podporuje inovace, uznává, že právě technologie mohou přispívat k rozdělování společnosti. Jako příklad uvedla algoritmy sociálních sítí, které lidi tlačí hlouběji do jejich vlastních názorových a sociálních „bublin“, nebo dezinformace. Právě tyto problémy má řešit Evropský akční plán pro demokracii, který zahrnuje legislativní i nelegislativní opatření na podporu a ochranu demokracie.

Evropský akční plán pro demokracii se silně zaměřuje na mediální sektor. „Nemohu to dostatečně opakovat, nezávislá média jsou pro demokracii nezbytná, jsou hlídacími psy demokracie. Nezávislá média umožňují lidem činit informovaná rozhodnutí, informované volby založené na faktech, nikoli na propagandě,“ řekla ve svém proslovu Jourová, ve kterém zároveň vzdala hold obětem útoků na Charlie Hebdo.

Svou včerejší řeč pronesla Jourová ve Francii, v zemi, kterou deník Politico označil za „zpátečnickou“, pokud jde o novinářskou svobodu. Podle RSF je země na 34. místě indexu svobody tisku, za většinou ostatních západních zemí EU. Například Elysée, kancelář prezidenta, je známá přísnou kontrolou informací. Je známo, že její mluvčí udělují nebo omezují přístup novinářů jako prostředek potlačení kritiky.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality