Fiala: Konflikt na Ukrajině je potřeba řešit mírovou cestou

Konflikt na Ukrajině je potřeba řešit diplomaticky a mírovou cestou. Novinářům to v pondělí v Mikulčicích na Hodonínsku řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj nelze ustupovat ruským hrozbám a je potřeba nepřipouštět formu vyhrožování a případné agrese. Fiala také uvedl, že důležitý je postup vlády a vláda se jasně postavila za Ukrajinu. Reagoval tak na víkendová slova prezidenta Miloše Zemana, který nesdílí obavy z případné ruské agrese na Ukrajině a nynější napětí pokládá za válku slov.

Česká republika také darovala Ukrajině 4000 dělostřeleckých granátů asi za 37 milionů korun. K tomu Zeman uvedl, že by je místo darování prodal.

Podle Fialy je důležitý postoj vlády. „Pan prezident má na tu pomoc jiný názor, já jsem s ním o tom mluvil. Ale slova a činy české vlády jsou takové, jak je občan vidí. Vláda se jasně postavila na stranu mírového řešení, odmítáme hrozby Ruska a stojíme za Ukrajinou,“ řekl Fiala.

Podle premiéra nelze ustupovat ruským hrozbám. „Dosáhneme toho tak, že budeme jako západ, jako Evropská unie a NATO postupovat jednotně a odhodlaně a dáme najevo, že nepřipustíme žádnou formu vyhrožování a případné agrese a že to odmítáme,“ řekl Fiala.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků, čímž vyvolalo obavy Západu, že se připravuje na vojenskou akci na Ukrajině. Moskva odmítá náznaky, že má v plánu Ukrajinu napadnout. Tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme Ukrajinu za člena, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v blízkosti Ruska. Česká vláda stejně jako NATO či Spojené státy tento požadavek odmítá.

Představitelé členských zemí EU a NATO se v posledních dnech střídají na Ukrajině ve vysokém tempu. V pondělí zahájil dvoudenní návštěvu Ukrajiny český ministr zahraničí Jan Lipavský. Na Donbas na východě Ukrajiny přicestoval se svými kolegy ze Slovenska a Rakouska Ivanem Korčokem a Alexanderem Schallenbergem. Lipavský chce svou cestou vyjádřit Ukrajině solidaritu a podpořit její územní celistvost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek