Cílem Ruska v krizi s Ukrajinou je nastavení vztahů s NATO a EU, tvrdí Macron

Cílem Ruska v současné diplomatické krizi není Ukrajina, ale nastavení nových vztahů se Severoatlantickou aliancí a s Evropskou unií. Týdeníku Journal du Dimanche to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, který se dnes v Moskvě setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a v úterý v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Před odletem do Moskvy Macron mluvil v neděli večer s americkým prezidentem Joem Bidenem, uvedla agentura Reuters.

Podle Macrona je nutné chránit suverenitu východoevropských států a současně vážně diskutovat s Moskvou o novém mezinárodním uspořádání v Evropě. Cílem jeho dnešní cesty do Ruska je odvrátit další růst napětí kolem Ukrajiny.

„Geopolitickým cílem Ruska dnes evidentně není Ukrajina, ale vyjasnit si pravidla soužití s NATO a s Evropskou unií,“ uvedl francouzský prezident. Dialog s Ruskem podle něj nesmí vést k oslabení svrchovanosti států ve východní Evropě.

„Musíme ochránit naše evropské bratry vytvořením nové rovnováhy, která by jim byla schopna zaručit svrchovanost a mír,“ řekl Macron. Podle prezidenta je ale nutné chápat i Rusko a jeho bezpečnostní požadavky.

Macron hovořil včera večer asi 40 minut po telefonu s americkým prezidentem Bidenem, se kterým už jednal v úterý. Cílem rozhovoru bylo vyměnit si informace z víkendových jednání a zkoordinovat se. „Lídři jednali o blížících se diplomatických rozhovorech a o snaze o odstrašení, což je odpověď na posilování vojenské přítomnosti u hranic s Ukrajinou ze strany Ruska,“ uvedl Bílý dům.

Po telefonu spolu včera mluvili také americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho francouzský protějšek Jean-Yves Le Drian. „Jednali o společné snaze posílit východní část NATO,“ uvedlo americké ministerstvo. Vedle toho projednali také situaci v Mali a v africkém Sahelu.

Podle týdeníku Journal du Dimanche bude Macron s Putinem jednat dnes v Moskvě odpoledne a večer bez časového limitu. Macron uvedl, že s Putinem měl vždy „hluboký dialog“. Podle francouzského prezidenta je cílem setkání odvrátit růst napětí, o kterém mluví další země. Rusko ale podle Macrona neudělá jednostranné kroky.

„Je nutné zabránit dalšímu zhoršení situace a následně vytvořit mechanismy a činy vzájemné důvěry,“ dodal Macron. Je podle něj nezbytné vytvořit „nový řád v Evropě“, založený na rovnosti mezi svrchovanými státy.

Francouzský prezident přitom zalitoval, že v současné krizi mezi Ruskem a Ukrajinou nemají unijní země větší váhu. Podle něj bylo chybou nesvolat v loňském roce summit Evropská unie – Rusko, jak navrhoval s tehdejší německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Tím podle něj unijní státy umožnily, aby jejich jménem jednal někdo jiný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek