Morawiecki: ČR u Soudního dvora EU stáhla žalobu na Polsko kvůli dolu Turów

Česko podle polského premiéra Mateusze Morawieckého stáhlo žalobu, kterou na Polsko podalo kvůli pokračování těžby hnědého uhlí v dole Turów u hranic Libereckého kraje. Morawieckého citovala agentura PAP. Česká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) ale ČTK řekla, že její resort zatím nedostal od Polska finanční kompenzaci, která je podmínkou stažení žaloby. Náhrada je součástí mezivládní dohody o řešení vlivu těžby v Turówě, kterou ve čtvrtek podepsal Morawiecki a jeho český protějšek Petr Fiala.

„Tím je věc zcela ukončená,“ řekl Morawiecki k údajnému stažení žaloby. Mluvčí české vlády Václav Smolka řekl, že až peníze dorazí na příslušné účty, Praha žalobu stáhne.

Podmínkou pro to, aby Praha žalobu stáhla, bylo mimo jiné, že Polsko zaplatí 45 milionů eur (více než miliarda korun) za škody způsobené těžbou v dole Turów. Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová ve čtvrtek večer informovala, že Polsko náhradu už převedlo.

„Chtěl bych připomenout že během jednání s českou stranou se mluvilo o finanční náhradě až 55 milionů eur, takže se nám tu částku podařilo výrazně snížit,“ řekl dnes polský premiér. Jenže Soudní dvůr Evropské unie Varšavě loni v září vyměřil pokutu ve výši 500.000 eur (přes 12 milionů korun) denně za to, že neposlechla jeho dřívější nařízení ukončit těžbu v dole do vydání konečného rozsudku. Částka mezitím vzrostla na skoro 70 milionů eur (1,7 miliardy korun).

„Před rokem Češi požadovali kompenzace ve výši 50 milionů eur, takže to, že je vláda snížila o pět milionů eur, vyjde polské daňové poplatníky na 69 milionů eur na pokutách vyměřených Soudním dvorem EU,“ podotkl v rozhovoru s portálem Business Insider Krzysztof Kilian, bývalý ředitel státní energetické skupiny PGE, které důl Turów patří.

Morawiecki penále odmítá zaplatit a chce kvůli tomu vyjednávat s unijními institucemi. Odborníci, které cituje portál gazeta.pl, mu velké naděje na úspěch nedávají.

„Pokuta je samozřejmě za nedodržení nařízení Soudního dvora EU a to už se stalo, “ řekl Piotr Bogdanowicz, expert na evropské právo z právnické fakulty Varšavské univerzity. Další právní expert Artur Nowak-Far portálu money.pl řekl, že nejde zpochybnit to, že Polsko porušilo unijní předpisy tím, že neposlechlo Soudní dvůr EU. „A za to jsme byli potrestáni, ne za porušování právních předpisů v souvislosti s Turówem,“ vysvětlil. Polsko pokutu musí zaplatit a „tomu neunikne“. „Ledaže unijní soud rozhodne jinak,“ dodal Nowak-Far.

Česko se na unijní soud obrátilo loni v únoru poté, co polské úřady schválily prodloužení těžby v dole Turów do roku 2026. Podle české vlády se tak stalo bez dostatečného posouzení vlivu dalších prací na životní prostředí, což je i názor Evropské komise. Varšava veškeré námitky Prahy i Bruselu odmítala. Soudci v Lucemburku pak loni v květnu nařídili Polsku ukončit práce v dole až do vydání konečného rozsudku. Tomu se Varšava odmítla podřídit, za což jí Soudní dvůr EU vyměřil zmíněnou pokutu.

Penále se Polsku má přestat načítat právě dnem, kdy Česko žalobu stáhne. Mluvčí Evropské komise Adalbert Jahnz ve čtvrtek řekl, že doposud uloženou pokutu ale Varšava zaplatit musí a EK se jí chystá první část dlužné sumy strhnout z unijních dotací.

Důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu. Ta je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Obyvatelé příhraničních obcí na české straně hranice ovšem poukazují na to, že v oblasti kvůli těžbě ubývá spodní vody a stěžují si i na hluk a znečištění prachem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek