Turecko našlo 12 mrtvých běženců u hranic s Řeckem, díl viny přičetlo Aténám

03.02.2022
Euroskop, ČTK

Turecké hlídky našly u hranic s Řeckem 12 umrzlých migrantů. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu obvinil řeckou pohraniční stráž, že skupinu migrantů zahnala zpět na turecké území a sebrala jim boty a část oblečení. Někteří z nich pak podle Soylua zemřeli. Řecký ministr pro migraci Notis Mitarakis obvinění odmítl s tím, že jde o „lživou propagandu“. Kritizoval naopak Ankaru, že nedostatečně brání běžencům v přechodu hranic na řecké území.

„Tito migranti nepřekonali naši hranici. Jakákoli tvrzení, že ji přešli či dokonce byli zahnáni zpět, jsou holý nesmysl,“ uvedl Mitarakis podle agentury Reuters. Podle AP rovněž vyjádřil lítost nad úmrtím běženců, jejichž národnost média neuvádí. „Místo toho, aby obviňovalo ostatní, mělo by Turecko převzít zodpovědnost, pokud chceme zabránit opakování takovýchto tragédií,“ uvedl řecký ministr.

Mrtvé běžence podle tureckého ministra našla policie u města Ipsala, které patří k hlavním hraničním přechodům mezi Tureckem a Řeckem. Soylu uvedl, že patřili do skupiny 22 migrantů, které dříve zahnala řecká policie na turecké území. Turecké bezpečností síly tvrdí, že nalezly mrtvé „bez bot a svlečené“.

Soylu znovu kritizoval řecké bezpečnostní síly, které podle něj postupují vůči migrantům s „krutostí“. Ankara již delší dobu tvrdí, že Řecko násilně zahání migranty na jeho území. Atény si naopak stěžují, že Ankara nedodržuje dohody, které uzavřela s Evropskou unií, a nekontroluje dostatečně důsledně své hranice.

Největší migrační vlnu v posledních letech zažilo Řecko v roce 2015, kdy přes něj do EU dorazil téměř milion migrantů z Afriky, Asie a Blízkého východu. Příliv běženců se výrazně zpomalil poté, co Ankara s Bruselem v roce 2016 podepsala dohodu, v níž se za finanční pomoc zavázala bránit běžencům v cestě z Turecka do EU. Loni přešlo do Řecka z Turecka přes pozemní hranice či přeplulo přes moře na 9000 běženců, o rok dříve to bylo necelých 16.000 migrantů. Letos dorazily do Řecka podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) asi tři stovky běženců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek