Itálie si zvolila (nového) prezidenta

31.01.2022
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Itálie si zvolila svého prezidenta, zůstává jím dosavadní prezident Sergio Mattarella. Jeho funkční období mělo vypršet 3. února. Před volbami dával jasně najevo, že se po tomto termínu chystá odejít do důchodu. Ovšem po politických patových situacích a řadě rozporů ve vládní koalici byl italský prezident v zájmu stability nucen obsadit tento post na dalších sedm let.

V neděli se Itálie dozvěděla jméno svého prezidenta. Nejedná se o žádného nováčka, v úřadu pokračuje dosavadní prezident Sergio Mattarella. Znovuzvolení představuje v Itálii zachování status quo a utlumení politické krize, ke které mohlo dojít kvůli letošním prezidentským volbám. Deník The New York Times je označil za „katastrofální“.

Kontext a kandidáti

Sergio Mattarella se původně o post neucházel, naopak byl připraven jít do důchodu. Lidé ho spatřili procházet si domy ke koupi a sociálními sítěmi probleskly fotky stěhovacích krabic v prezidentském sídle. Sám opakovaně trval na tom, že v osmdesáti letech je čas na odchod.

Ještě před samotnými volbami odstoupil z boje o post prezidenta bývalý premiér Silvio Berlusconi a následně byl hospitalizován. Za favorita voleb byl až do poslední chvíle považován současný premiér a bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. Jeho vyhlídky se ale krátce před volbou rozplynuly, protože se část zákonodárců obávala, že by jeho zvolení, tím pádem i změna ve vládě, mohlo vést k předčasným volbám.

Dále se o post ucházela diplomatka Elisabetta Belloniová, bývalý soudce ústavního soudu Sabino Cassese, bývalý předseda dolní komory Pier Ferdinando Casini nebo bývalý premiér Guiliano Amato.

Draghi má jinou práci

V Itálii probíhá volba prezidenta formou tajného parlamentního hlasování, jehož vítěz potřebuje dvoutřetinovou většinu ve kterémkoliv z prvních tří kol hlasování. Poté stačí nadpoloviční většina. Volby probíhaly celý týden a zákonodárcům se nedařilo dosáhnout dohody o jednotě.

Po šesti neúspěšných kolech hlasování zasáhl premiér Draghi a požádal Mattarellu, aby zůstal v úřadu. Poté se do prezidentského paláce se stejnou prosbou formálně vypravili další zákonodárci. „Vzhledem k situaci jsme ho prosili, aby zůstal na delší období,“ řekl senátorka Julia Unterbergeová.

Prezident Mattarella s tím souhlasil a odvrátil tak bezprostřední hrozbu předčasných voleb. „Draghi dostal práci řídit pandemii a fond obnovy, oba závazky stále platí,“ řekl o výsledcích prezidentských voleb senátor Giorgio Fede. Itálie v současnosti čelí čtvrté vlně covidu-19 a zároveň dvojité výzvě v podobě zajištění hospodářské obnovy a spuštění postpandemického investičního fondu EU.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek