Evropské země mají rekordní přírůstky nakažených, EMA doporučila lék paxlovid

28.01.2022
Euroskop.cz, ČTK

Kvůli šíření nakažlivé varianty koronaviru omikron zaznamenalo několik evropských zemí nejvyšší denní nárůst počtu nakažených. Nebývalým tempem se epidemie šíří třeba v Německu, Polsku, Rusku, na Ukrajině, ale také v Česku. Naopak v Británii ustupuje, a tak včera v Anglii skončila povinná opatření proti šíření nákazy. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) k použití v Evropské unii schválila antivirotikum paxlovid, které se na rozdíl od předchozích medikamentů podává v tabletkách.

V Německu za úterý poprvé od začátku pandemie přibylo více než 200.000 nových případů infekce za den. Na mnoha místech země s 83 miliony obyvatel docházejí testovací kapacity, a tak skutečné počty nově nakažených budou zřejmě výrazně vyšší. Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach už dříve upozornil, že vrchol současné vlny očekává v polovině února a že je třeba počítat s až 400.000 nakažených za jediný den. Na včerejšek připadlo druhé výročí dne, kdy se koronavirus v Německu poprvé prokazatelně objevil, tehdy u muže z Bavorska. Od té doby se nakazilo více než devět milionů lidí a přes 117.000 pacientů s covidem-19 zemřelo.

Situace v Polsku a Maďarsku

Polsko za středu eviduje skoro 57.700 nových případů koronavirové infekce a tamní úřady se domnívají, že mnohem výraznější přírůstky zemi ještě čekají. Školáci od páté třídy výše včera až do konce února přešli na distanční výuku, nejmladší žáci mají vyučování nadále ve třídách. Hygienici zvýšili testovací kapacity. V této zemi s přibližně 38 miliony obyvatel zemřelo 104.636 lidí z 4,6 milionu nakažených. V zemi, která je pod průměrem proočkovanosti Evropské unie, platí poměrně mírná opatření proti šíření nákazy. Restrikce nejsou navíc nijak přísně vymáhány, podotkla agentura Reuters.

Maďarsko rekordní nárůst nově nakažených s 20.174 případy oznámilo ve středu, včera tamní úřady informovaly jen o něco málo nižším nárůstu. Šíření koronaviru výrazně zrychluje i na Slovensku, za středu laboratoře odhalily přes 14.250 pozitivních testů, což je druhý nejvyšší počet od začátku pandemie. Slovenské nemocnice zatím nečelí náporu nových covidových pacientů, dřívější pokles počtu hospitalizovaných s covidem-19 se ale zastavil. Osm z deseti pacientů, kteří tam nyní leží v nemocnicích, nebylo vůbec očkováno proti covidu-19 nebo má za sebou jen jednu dávku vakcíny. Slovensko se v EU dlouhodobě řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva.

Ústup ve Velké Británii

Doposud podané posilující dávky vakcíny proti covidu-19 by mohly snížit počet budoucích hospitalizací v Evropě o 500.000 až 800.000, uvedlo Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Pokračování programu očkování třetími dávkami by pak mohlo zamezit dalším až 500.000 hospitalizací.

Rekordní počty nakažených už sedmý den v řadě eviduje Rusko, přibylo jich přes 88.800. Ukrajina zaregistrovala skoro 32.400 nakažených, v zemi přitom ještě nepřevládla varianta omikron.

Současná vlna epidemie naopak ustupuje v Británii a v Anglii díky tomu od včerejška skončila povinnost nosit roušky v podstatě na všech veřejných místech a lidé se tam rovněž nemusejí prokazovat dokladem o očkování, negativním testu nebo nedávno prodělaném covidu. Majitelé a pořadatelé nicméně stále mají možnost preventivní opatření vyžadovat. Zakrývání obličeje proto například zůstane povinné třeba v londýnské veřejné dopravě. Další části Spojeného království si určují svoje koronavirová opatření samostatně. Podle televize Sky News je taky uvolňují, nicméně do omezenější míry než Anglie.

Lék proti závažnému průběhu onemocnění

Covidové certifikáty přestane od pátku pro vstup do restaurací, barů či posiloven vyžadovat Katalánsko. Podle poradců vlády tohoto španělského regionu přestal být s šířením koronavirové varianty omikron tento druh opatření efektivní. Katalánsko k rušení opatření přistupuje, ačkoliv registruje druhý nejsilnější výskyt koronavirové infekce mezi španělskými regiony.

Za možný „důležitý příspěvek k mírnění dopadů covidu-19“ označila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová antivirotikum paxlovid, které ke schválení v sedmadvacítce nyní doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Tento přípravek podle ní může u pacientů s covidem-19 zabránit závažnému průběhu onemocnění a hospitalizaci. Odborníci lékového regulačního úřadu vyzdvihují jeho vysokou účinnost a mírné vedlejší účinky. Doporučení musí ještě schválit Evropská komise, to se však považuje za formalitu.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek