Evropská komise chce zajistit právo na rychlý a bezpečný internet pro všechny

27.01.2022
Euroskop.cz, ČTK

Práva uživatelů digitálních technologií a jejich svobodná volba budou klíčovými zásadami digitální transformace společnosti, která čeká Evropskou unii v příštích letech. Vyplývá to z návrhu prohlášení o digitálních právech, které včera jako celosvětově první podobný dokument zveřejnila Evropská komise (EK). Deklarace vedle obecných principů počítá mimo jiné se zajišťováním vysokorychlostního připojení pro všechny obyvatele nebo se zlepšením výuky digitálních technologií na školách. Komise vyzvala členské státy a Evropský parlament, aby prohlášení podepsaly do poloviny roku.

Internet a digitální technologie, jejichž význam vzrostl v době společenských omezení způsobených covidovou pandemií, budou podle plánů EU v příštích letech ještě více určovat ráz evropského hospodářství i fungování společnosti. Unijní země do digitalizace od letoška investují pětinu mimořádného fondu určeného na pokrizové oživení ekonomik. Expanzi digitálního prostředí ale zatím podle kritiků nedoprovázejí dostatečná pravidla.

Aktivní život v digitalizované společnosti

„Chceme, aby byly technologie bezpečné, sloužily všem a aby respektovaly naše práva a hodnoty. A to i tehdy, když jsme on-line,“ komentovala návrh místopředsedkyně komise pro digitalizaci Margrethe Vestagerová. Prohlášení podle ní vymezuje principy, které mají každému člověku žijícímu v EU umožnit aktivní účast na životě ve stále digitalizovanější společnosti.

Deklarace sice není právně závazná, EU se v ní ale podle komise může přihlásit k principům, které vymezí její přístup k digitální transformaci. Mezi zásadní cíle bude patřit zajištění cenově dostupného a vysokorychlostního připojení pro všechny obyvatele všech regionů či bezproblémový přístup k digitálním službám úřadů. Komise chce také zajistit bezpečné digitální prostředí pro děti či kvalitní vybavení škol s digitálně zdatnými učiteli. Prohlášení zmiňuje i právo odpojit se po pracovní době.

Co je nelegální mimo internet, je nelegální i on-line

„Ať už bydlíte, studujete, pracujete či podnikáte v Evropě, budete se moci spolehnout na konektivitu nejvyšší třídy, bezproblémový přístup k veřejným službám a bezpečný a spravedlivý digitální prostor,“ řekl komisař pro jednotný trh Thierry Breton. Prohlášení podle něj stanovuje také zásadu, že co je nelegální mimo internet, je nelegální také on-line.

Unijní země v současnosti s europoslanci vyjednávají o dvojici norem o digitálních službách a trzích, které mají nahradit 20 let stará pravidla nereflektující současné fungování on-line prostředí. EK se netají ambicemi, že dnešní prohlášení má stejně jako chystané normy stanovit standardy internetového provozu na světové úrovni.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek