EU je pro diplomatické řešení napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, řekl Michel

27.01.2022
Euroskop.cz, ČTK

Evropská unie podle předsedy Evropské rady Charlese Michela usiluje hlavně o diplomatické řešení napětí mezi Ruskem a Ukrajinou; reakcí na případnou ruskou agresi by byla odvetná opatření. Michel to včera řekl na společné tiskové konferenci se slovenským premiérem Eduardem Hegerem po jejich jednání v Bratislavě.

„Hrozba proti Ukrajině je hrozbou proti Evropě. Budeme podporovat snížení napětí nejdříve diplomatickou cestou. Pokud by to selhalo, budou restriktivní a přísná opatření proti Rusku, pokud by se dopustilo agrese,“ uvedl Michel.

Rusko nechce protahovat diskuse

Podle jeho slov EU hodlá být v celé záležitosti prostředníkem mezi USA a Ruskem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dříve během dne ale řekl, že Moskva nedovolí, aby se donekonečna protahovaly diskuse o bezpečnostních požadavcích Ruska. Podle Lavrova jsou takové snahy patrné z pokusů předat téma Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nebo z neustálých výzev EU, aby byla do diskusí také zapojena.

Rusko u hranic s Ukrajinou soustředilo desítky tisíc vojáků. Kyjev se obává, že Moskva chystá invazi, což ale Rusko odmítá. Vojenskou přítomnost v pohraničí Kreml zdůvodňuje cvičením.

Dohoda mezi Slovenskem a Spojenými státy

„Řešením je dialog a deeskalace, konflikt nebo válka nikdy není řešením. Hrozba na hranicích Ukrajiny je následně hrozbou pro Slovensko,“ řekl Heger, jehož země s Ukrajinou sousedí. Podle dřívějšího vyjádření slovenského ministra obrany Jaroslava Nadě by i menší ruský útok na Ukrajinu vyvolal nápor vlny uprchlíků na slovensko-ukrajinskou hranici.

Heger řekl, že s Michelem hovořil také o připravovaných summitech EU, na kterých státníky členských zemí evropského bloku čeká debata kromě jiného o reformě společných rozpočtových pravidel a o obranné politice. Slovenský premiér v této souvislosti uvedl, že v nejbližších týdnech očekává podpis dohody mezi Slovenskem a Spojenými státy o obranné spolupráci. USA přitom označil za strategického partnera EU, jakož i garanta bezpečnosti. Zmíněná dohoda, na jejímž základě by američtí vojáci mohli na Slovensku využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť, vyvolala kritiku ze strany slovenské opozice, která se obává ztráty suverenity země.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek