Chorvatský prezident brání předáka bosenských Srbů Dodika před unijními sankcemi

26.01.2022
Euroskop.cz, ČTK

Chorvatský prezident Zoran Milanović včera vystoupil na obranu bosenskosrbského předáka Milorada Dodika, kterému Evropská unie hrozí sankcemi kvůli destabilizaci Bosny. Souhlas s postihem Dodika na unijní půdě by podle Milanoviče byl „zradou“ na Chorvatech.

Dodik, který je v současné době srbským členem bosenského třístranného mezietnického předsednictva, usiluje o stažení Republiky srbské (RS), která spolu s bosňácko-chorvatskou federací tvoří stát Bosna a Hercegovina, z účasti na společné armádě, nejvyšších justičních orgánech či daňovém systému. Část mezinárodního společenství to považuje za předzvěst možného odtržení. Spojené státy na Dodika uvalily sankce začátkem ledna, na stejném kroku ale v rámci EU nepanuje shoda.

Šiřitel nenávisti nebo partner?

„Pokud někdo z Chorvatska bude hlasovat pro tyto sankce, je pro mě zrádce,“ řekl Milanović podle agentury Hina s tím, že Dodik není nacionalistou ani šiřitelem nenávisti, nýbrž „partnerem k dialogu“.

Milanović se za Dodika stavěl i v minulosti. Vidí v něm spojence bosenských Chorvatů, kteří se v balkánské zemi cítí být stále více omezováni ze strany Bosňáků (dříve Muslimů), početně nejsilnějšího národa v Bosně. Konkrétně tamní Chorvaté usilují o změnu volebního zákona, která by znemožnila zvolit hlasy Bosňáků chorvatského člena předsednictva. V tomto orgánu, který je kolektivní hlavou bosenského státu, mají Chorvaté, Bosňáci a Srbové po jednom zástupci. V roce 2018 byl tímto způsobem zvolen umírněný politik Željko Komšić.

Riziko bojkotu říjnových voleb

Bosenští Chorvaté v čele s Draganem Čovičem opakovaně pohrozili bojkotem říjnových voleb, pokud do té doby nebude provedena volební reforma. Na té však představitelé jednotlivých národů dosud marně hledají shodu. Dodik v prosinci prohlásil, že jeho strana zvažuje, že se k případnému chorvatskému bojkotu připojí.

„Čas běží, volby se blíží a budou se konat podle pravidel, která jsou zcela neudržitelná,“ řekl Milanović. Bez volební reformy budou Chorvaté, kterých je v Bosně asi 15 procent, podle něj „okradeni“.

Podle analytiků by bojkot hlasování představoval další ránu pro již tak téměř nefunkční politický systém v Bosně a patrně by ještě více prohloubil mezietnické napětí ve společnosti. Vysoký představitel pro Bosnu Christian Schmidt v listopadu varoval, že zemi hrozí rozpad a nový konflikt.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek