EU poskytne ohrožené Ukrajině 1,2 miliardy eur, řekla von der Leyenová

25.01.2022
Euroskop.cz, ČTK

Evropská unie poskytne Ukrajině pomoc ve výši 1,2 miliardy eur (téměř 30 miliard korun). Uvedla to včera předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž bude tato podpora zahrnovat přímé granty i půjčky. Aby mohla být částka Kyjevu, ohroženému ruskými vojsky na hranicích, odeslána, musí ji schválit členské státy a Evropský parlament.

„Tento balíček nyní pomůže Ukrajině řešit její finanční potřeby, jež zapříčinil konflikt,“ prohlásila šéfka unijní exekutivy. Brusel podle ní uvolní první polovinu částky ihned poté, co ji schválí členské země a europoslanci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzápětí vyjádřil vděčnost za „včasné“ rozhodnutí EU o finanční pomoci. „Silná Ukrajina je klíčová pro evropskou bezpečnost,“ uvedl prezident na svém twitteru.

EU a evropské finanční instituce od ruské anexe Krymu a zahájení bojů na východě Ukrajiny v roce 2014 poslaly Kyjevu prostřednictvím grantů a úvěrů 17 miliard eur. Peníze slouží například k modernizaci ukrajinského hospodářství, ale i k boji proti pandemii covidu-19.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek