Parlament podpořil prodloužení mandátu Janu Gregorovi

20.01.2022
Euroskop, Evropský parlament

Evropský parlament hlasoval o obnově části mandátů Evropského účetního dvora. Českému, lotyšskému, polskému a slovinskému členovi skončí stávající mandát 6. května 2022. Parlament podpořil prodloužení mandátu Janu Gregorovi, poslanci hlasovali i pro lotyšského a slovinského kandidáta. Evropský parlament naopak podruhé v řadě nepodpořil nominaci polského kandidáta Marka Opioły.

Souhlasné stanovisko k prodloužení mandátu českého člena Evropského účetního dvora Jana Gregora přijali poslanci ve středu 656 hlasy pro (22 poslanců bylo proti a 16 se zdrželo hlasování). Pro prodloužení mandátu lotyšského člena Mihailse Kozlovse bylo 630 poslanců (45 bylo proti, 19 se zdrželo hlasování), pro jmenování slovinského kandidáta Jorga Kristijana Petroviče bylo 487 poslanců (196 bylo proti, 11 se zdrželo hlasování).

Evropský parlament však požádal Radu, aby neobnovovala mandát polskému členovi Evropského účetního dvora, Markovi Opiołovi. 534 poslanců hlasovalo proti jeho kandidatuře (151 bylo pro, 9 se zdrželo hlasování). Nominace Marka Opioły byla Parlamentem zamítnuta již v roce 2020. Byl však jmenován Radou, která není povinna řídit se doporučením EP.

Jan Gregor je členem Evropského účetního dvora od roku 2016. Předtím byl mimo jiné náměstkem ministra financí České republiky v Sekci veřejné rozpočty. V souladu se Smlouvou o fungování EU navrhuje svého kandidáta na funkci člena Evropského účetního dvora každý členský stát. Rada po konzultaci s Evropským parlamentem přijme seznam členů, kteří jsou jmenováni na šest let. V roce 2016 poslanci přijali záporné stanovisko ke jmenování předchozího polského kandidáta na člena Evropského účetního dvora Janusze Wojciechowského, který byl nicméně Radou následně jmenován.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek