Slovensko nezkrátí výjimku z restrikcí po prodělání covidu-19

18.01.2022
Euroskop, čtk

Slovensko od nadcházející středy nakonec nezkrátí platnost výjimky z epidemických restrikcí na původně plánovaných 90 z nynějších 180 dnů po prodělání onemocnění covid-19. ČTK o tom v pondělí informovala mluvčí úřadu hlavního hygienika (ÚVZ) Daša Račková, která to zdůvodnila dohodou ministerstva zdravotnictví a konzilia odborníků. Nošení respirátorů bude povinné i venku, pokud nelze dodržet alespoň dvoumetrový odstup od cizích lidí.

V souladu s dřívějším rozhodnutím vlády ÚVZ ale vydal nové vyhlášky, na jejichž základě pro vstup do některých provozů nebo na některé akce už nebudou stačit pouze dvě dávky vakcíny proti covidu-19. Například do fitness a wellness center, jakož i do aquaparků, dále na oslavy, večírky, svatební hostiny či diskotéky se dostanou jen lidé po aplikaci posilující dávky vakcíny nebo naočkované osoby bez posilující dávky a s potvrzením o negativním výsledku testu na koronavirus nebo o prodělání covidu-19.

Naopak lanovky a lyžařské vleky nově budou moci využívat i ti turisté, kteří předloží pouze potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus. Nyní jsou tato dopravní zařízení vyhrazena pouze návštěvníkům naočkovaným proti covidu-19 nebo po prodělání onemocnění; tento režim bude pokračovat také například pro restaurace a řadu obchodů. V ubytovacích zařízeních se zase hosté po posilující dávce vakcíny už nebudou muset prokazovat testem na koronavirus.

Slovensko patří mezi země s nejnižší proočkovaností v EU

Pětimilionové Slovensko se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem očkovaných obyvatel proti covidu-19. Třetí dávku vakcíny tam dostalo 1,2 milionu lidí. Neočkovaní zaměstnanci na Slovensku se ve firmách budou nejméně do konce ledna testovat na koronavirus nadále pouze jedenkrát do týdne. Vláda v balíku opatření původně počítala s tím, že testování bude alespoň dvakrát týdně.

Slovensko zaznamenalo vrchol třetí vlny koronavirové nákazy na začátku loňského prosince, kdy bylo v nemocnicích přes 3600 covidových pacientů. Nyní je ve zdravotnických zařízeních kolem 1800 hospitalizovaných s covidem-19.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek