Nekula v Bruselu jednal o podpoře chovatelů i změně v dotacích

18.01.2022
Euroskop, čtk

Česko chce spolu s dalšími státy Evropské unie zajistit unijní podporu pro chovatele prasat, které existenčně ohrožují nízké výkupní ceny vepřového masa. Českým novinářům v Bruselu to v pondělí řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula po svém prvním jednání s kolegy z ostatních členských zemí. S komisařem Januszem Wojciechowským hovořil mimo jiné o tom, že česká vláda hodlá místo velkých podniků více podporovat menší farmáře, což podle Nekuly polský komisař ocenil.

Ceny vepřového v Evropě tlačí dolů zejména omezení dovozu ze strany Číny, která kvůli africkému moru prasat přestala dovážet maso z evropských států. Kvůli tomu je na trhu přebytek vepřového a jeho ceny klesly na nejnižší úroveň od roku 1994. „Bylo by potřeba, aby Evropská komise přijala mimořádná opatření, protože ta situace je velmi tíživá nejen v České republice, ale i v ostatních státech,“ řekl český ministr po celodenním bruselském jednání.

Nekula chce přímou podporu, Komise zatím váhá

Podobný přístup k situaci má podle něj i řada dalších členských zemí. Komise by podle představ ministra mohla zopakovat přímou podporu zemědělců z doby ruského embarga na dovoz mléčných výrobků či zeleniny v letech 2014 až 2016. Tehdy EU subvencovala výkup či dlouhodobé skladování těchto potravin.

Komisař Wojciechowski podle Nekuly konkrétní kroky neslíbil a situaci hodlá nejprve analyzovat. Pokud by unie chovatele vepřů nepodpořila, může podle ministra řadu z nich současná situace existenčně ohrozit. Česká vláda v současném rozpočtovém provizoriu aktuálně mimořádnou pomoc nechystá.

Dotace budou v Česku směřovat k menším zemědělcům

Nekula v Bruselu probíral i další témata jako nízkouhlíkové zemědělství či běloruské embargo na dovoz ovoce a zeleniny, které dopadá zejména na Polsko. Hovořil také o nové strategii rozdělování zemědělských dotací v Česku, kde část peněz od velkých podniků má po změně výše takzvaných redistributivních plateb přelít k menším zemědělcům. Zároveň mluvil i o snížení maximální dotace na jeden projekt ze 150 na 30 milionů korun. „Komisař Wojciechowski to vnímal velmi pozitivně,“ řekl Nekula s tím, že polského zástupce v unijní exekutivě pozval na návštěvu Česka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek