Lagardeová: ECB bude usilovat o snížení inflace pod 2 procenta

17.01.2022
Euroskop, čtk

Inflace v eurozóně v letošním roce klesne z rekordního maxima a Evropská centrální banka (ECB) je připravena podniknout veškerá opatření nutná k tomu, aby ji dostala na cílová dvě procenta. Uvedla to v pátek 14. ledna prezidentka ECB Christine Lagardeová.

V prosinci inflace v eurozóně vystoupila na rekordních pět procent, což je více než dvojnásobek cílové hodnoty. Důvodem byl prudký růst nákladů na energii a omezení dodávek, které zvýšily ceny řady zboží a služeb. ECB dlouho tvrdí, že růst cen se sám od sebe zmírní. Lagardeová však uvedla, že ECB může v případě potřeby měnovou politiku upravit.

„Náš závazek týkající se cenové stability zůstává pevný,“ uvedla Lagardeová. Slíbila přijmout jakákoliv opatření nezbytná k zajištění toho, že ve střednědobém horizontu ECB splní svůj dvouprocentní inflační cíl. „Chápeme, že rostoucí ceny znepokojují mnoho lidí a bereme tyto obavy velmi vážně,“ dodala.

ECB v prosinci rozšířila stimulační opatření a tvrdila, že dlouhodobé cenové tlaky jsou ve skutečnosti spíše příliš slabé než příliš vysoké a že hrozí, že inflace do konce letošního roku klesne pod její cíl. Řada analytiků i centrálních bankéřů ale tento názor zpochybňuje a uvádí, že ECB by měla svá mimořádná podpůrná opatření začít omezovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek