Turecko kritizuje EU, že mu neposkytla smysluplnou pomoc s migrací

14.01.2022
Euroskop, ČTK

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan včera kritizoval Evropskou unii za to, že podle něj smysluplně nepomohla jeho zemi s migrací z okolních států a Asie. Velvyslancům z unijních zemí řekl, že Brusel neměl stejnou snahu o zlepšení vztahů s Tureckem, jakou prokázala Ankara, uvedla agentura Reuters. Podle něj se Evropská unie chová v otázce rozdělení Kypru jako mluvčí kyperských Řeků.

„Turecko nedostalo smysluplnou pomoc ve svém úsilí proti migraci,“ uvedl Erdogan, podle kterého by bez nasazení Turecka musely unijní země čelit zcela jiné migrační situaci, než je nyní. Ankara má na svém území zhruba čtyři miliony uprchlíků ze Sýrie a dalších zemí. Turecko a EU uzavřely v roce 2016 dohodu, díky které Ankara migranty zadržuje na svém území výměnou za finanční prostředky od EU. Turecko ale v minulém roce opakovaně uvedlo, že finance z Bruselu pokrývají jen část nákladů, které má s migranty. Naopak Řecko Ankaru kritizuje, že nehlídá hranici důsledně.

Podle Erdogana se Turecko snažilo zlepšit vztahy s Evropskou unií, které se zhoršily mimo jiné kvůli rozepřím o těžební průzkumy ve východním Středomoří. Ankara prováděla tyto průzkumy ve vodách, které si nárokuje Řecko. „Se zármutkem musím podotknout, že jsme ze strany EU nedostali odezvu, kterou jsme očekávali,“ řekl Erdogan unijním velvyslancům. Unie si podle tureckého prezidenta v řadě případů vybrala zdržovací taktiku.

V otázce rozdělení Kypru si pak podle něj Brusel počíná jako mluvčí kyperských Řeků a nebere v potaz hledisko kyperských Turků. Obě etnické skupiny mají na ostrově vlastní stát, přičemž stát s převahou kyperských Řeků je členem EU a uznává ho mezinárodní společenství.

Vztahy mezi Tureckem a Evropskou unií kalí vícero sporů. Vedle rozepří o námořní ekonomické zóny s Kyprem a Řeckem turecká vláda čelí často kritice unijních zemí za své autoritářské počínání. Ankara také velice stojí o revizi bezcelní zóny s EU. Turecko současně deklaruje svůj zájem o vstup do Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek