EU chce v březnu schválit svůj obranný plán včetně jednotek rychlého nasazení

14.01.2022
Euroskop, ČTK

Evropská unie se hodlá do dvou měsíců dohodnout na své první obranné koncepci včetně vytvoření jednotek rychlé reakce. Po jednání unijních ministrů obrany to včera řekl koordinátor zahraniční a bezpečnostní politiky EU Josep Borrell, podle něhož nyní členské státy ladí kompromisní podobu strategie. Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová zdůraznila, že plán má přispět k větší obranné soběstačnosti sedmadvacítky, která je stěžejní prioritou nynějšího francouzského předsednictví.

Ministři na dvoudenní neformální schůzce ve francouzském Brestu probírali takzvaný strategický kompas, který vymezuje priority společné obrany na nadcházející dekádu. Vedle vytvoření brigády rychlého nasazení počítá mimo jiné s se společnými nákupy vojenské techniky, pořádáním pravidelných vojenských cvičení či posílením společné kybernetické obrany či strategickým využíváním vesmíru.

„Chceme takovou Evropu, která bude plně schopna ochránit své obyvatele,“ řekla po jednání novinářům Parlyová. Francie patří k zemím, které tlačí na větší obrannou samostatnost bloku, zejména s odkazem na loni ukončenou neúspěšnou spojeneckou misi v Afghánistánu, která podle kritiků ukázala přílišnou závislost Evropy na Spojených státech.

Plán i proto počítá s tím, že do tří let by EU měla mít k dispozici společnou brigádu až 5000 vojáků, které by mohla pružně nasazovat v místech hrozících konfliktů.

Členské státy však dosud měly ve věci unijních jednotek, o jejichž vytvoření se v Bruselu mluví již dlouhá léta, rozdílné postoje. Zatímco země mimo NATO a některé západoevropské státy posílení společné obrany podporují, zejména členové z východní části EU jsou rezervovanější a chtějí sázet především na spolupráci v alianci.

„Pracujeme na konsenzu, v návrhu jsou nějaké změny, ale nedotýkají se sil rychlého nasazení,“ prohlásil Borrell, podle něhož se daří postoje zemí sbližovat nečekaně rychle. Francie by chtěla předložit konečný návrh strategie na březnovém summitu lídrům unijních zemí, kteří by měli dát zelenou k jejímu konečnému schválení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek