Obchodní vztahy mezi EU a africkými zeměmi

13.01.2022
FR PRESS

V pondělí 10. ledna 2022, v rámci francouzského předsednictví a před summitem EU – Africká unie naplánovaným na únor 2022, Franck Riester, francouzský ministr-delegát pro zahraniční obchod a ekonomickou atraktivitu uspořádal mezinárodní konferenci věnovanou perspektivám evropského obchodního partnerství s Afrikou.

Reforma partnerství mezi EU a Afrikou je jedním z hlavních bodů programu francouzského předsednictví v Radě EU. Summit EU – Africká unie v únoru 2022 bude příležitostí k vyjádření této ambice na nejvyšší politické úrovni. Mezinárodní konference dne 10. ledna se třemi kulatými stoly se zabývala souvisejícími obchodními a investičními otázkami.

Obchodní vztahy mezi EU a Afrikou se řídí dohodami o přidružení v severní Africe a dohodou z Cotonou v subsaharské Africe. Kulatý stůl byl příležitostí k diskusi o provádění současného rámce a vyhlídkách na vývoj, včetně toho, že vstoupí v platnost dohoda z „post-Cotonou“. Diskutován byl také příspěvek dohod o hospodářském partnerství a vytvoření africké kontinentální zóny volného obchodu (AfCFTA) k regionální integraci.

Dohody o přidružení, které upravují vztahy mezi Evropskou unií a zeměmi severní Afriky, přispěly k růstu obchodu mezi oběma břehy Středozemního moře a ke strukturování několika evropsko-středomořských průmyslových odvětví. Komerční potenciál těchto vazeb však zůstává naplno nevyužitý. Tento kulatý stůl se zabýval cestami k prohloubení obchodu mezi oběma partnery.

EU jako přední obchodní partner a zahraniční investor v subsaharské Africe usiluje o to, aby přispěla k silnému a udržitelnému růstu. Diskuse se týkaly očekávaného přínosu rozšíření dohod o hospodářském partnerství a výzev, pokud jde o posílení obchodních a investičních vztahů, včetně zvýšení sociálních a environmentálních standardů. Obchod mezi Afrikou a EU dosahoval za rok 2020 zhruba 225 miliard euro.

Ilustrační foto. Zdroj: FR PRESS.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek