V Praze dnes začne porada českých velvyslanců z evropských zemí k předsednictví

10.01.2022
Euroskop, ČTK

V Černínském paláci dnes začne porada českých velvyslanců z evropských zemí. Bude se téměř výhradně věnovat přípravě českého předsednictví v Radě Evropské unie, které nastane v druhé polovině letošního roku. V ČR se velvyslanci naposled sešli loni v srpnu, tehdy se ale porady zúčastnili i vedoucí zastupitelských úřadů v zemích mimo Evropu.

Poradu zahájí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), projev bude mít též ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Média nakonec nebudou mít na jejich proslovy přístup. Minulé úterý ministři společně o přípravách předsednictví jednali, podle Lipavského se shodli na prioritách budování silné pozice Česka v Evropě, podpory vědy, výzkumu a inovací a bezpečnosti v Evropě.

Velvyslanci budou podle ministerstva zahraničí jednat o aktuálních otázkách evropské agendy, regionálních tématech předsednictví a o jednotlivých sektorových politikách EU týkajících se klimatu, vnitřního trhu, energetiky, životního prostředí, migrace, koheze nebo rozpočtu.

Porady diplomatů se kromě zástupců úřadu vlády a jmenovaných ministrů zúčastní i experti dalších resortů, kterých se předsednictví v klíčových agendách týká.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek