Evropské země uvolňují kvůli omikronu karanténní pravidla

06.01.2022
Euroskop, ČTK

Rostoucí počet evropských zemí v posledních dnech kvůli rychlému šíření koronavirové varianty omikron zmírňuje pravidla pro karanténu. Důvodem jsou zejména obavy, aby vysoce nakažlivá varianta nezahltila lékaře a neochromila fungování podniků či veřejných institucí. Jako zatím poslední se k tomuto kroku odhodlala v úterý Belgie, nyní jej zvažuje Irsko. Epidemiologové varují, že ačkoli omikron nezpůsobuje tak závažné komplikace jako dosud dominantní delta, není radno ustupovat od ostatních omezení.

V Belgii se stejně jako v některých dalších západoevropských či jihoevropských zemích omikron rozšířil dříve než v dalších částech kontinentu a tvoří přes dvě třetiny nových případů, jejichž počet rychle roste. Belgická vláda proto rozhodla, že od příštího pondělí nebudou muset po kontaktu s nakaženým člověkem na test a do karantény plně očkovaní lidé, kteří dostali poslední dávku vakcíny před méně než pěti měsíci. Doba izolace nakažených se v zemi navíc zkrátí z deseti na sedm dní.

„Chceme za každou cenu zabránit kolapsu našeho testovacího systému. Také chceme předejít zahlcení praktických lékařů, kteří musí mít čas na důležitou práci. Naší prioritou je proto testovat lidi s příznaky,“ objasnil novinářům jednu z příčin kroku belgický ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke.

Belgie tak naváže na Itálii, Španělsko či Řecko, které k podobným krokům v reakci na rychlé šíření omikronu sáhly již na konci loňského roku. V Itálii rovněž nemusí do karantény očkovaní lidé, ve Španělsku se zase zkrátila izolace na týden. Vlády vycházejí z dosavadních zjištění lékařů, podle nichž nová varianta nevyvolává tak vážné zdravotní problémy jako delta.

Zaměstnavatelé v Belgii i dalších státech nová pravidla vítají a tvrdí, že pomohou předejít akutnímu nedostatku pracovníků, kteří by trávili zbytečné dny v karanténě. Epidemiologové však varují, že by lidé navzdory volnějším karanténním pravidlům měli dbát na dodržování dalších opatření, například nosit roušky a vyhýbat se zbytečným kontaktům.

„Mám pocit, že mnoho lidí vnímá omikron jako druh rýmy. Virus, kterému nevěnují pozornost. Ale tenhle virus nám může způsobit ještě mnoho problémů, i když není příčinou tak vážných onemocnění, jako varianta delta,“ varoval v belgických médiích virolog Mark Van Ranst.

Podobně jako v dalších zemích se i belgičtí experti obávají, že k růstu počtu nakažených přispěly rodinné kontakty či cesty během Vánoc a silvestrovských oslav, které se na testování začínají projevovat v těchto dnech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek