Borrell slibuje rozhodnou reakci EU na případné kroky Ruska proti Ukrajině

05.01.2022
Euroskop, ČTK

Evropská unie bude reagovat rozhodně, pokud se Rusko dopustí další agrese proti Ukrajině, přislíbil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který v úterý zahájil návštěvu Ukrajiny. Ve společnosti ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby by se Borrell měl poprvé podívat i na frontovou linii s proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

V současnosti je ohrožena stabilita a bezpečnost nejen Ukrajiny, ale celého regionu, řekl Borrell polské agentuře PAP a zdůraznil, že o situaci nelze jednat bez toho, že by u vyjednávacího stolu byli všichni relevantní hráči.

Tím měl podle PAP zřejmě na mysli návrhy amerického prezidenta Joea Bidena, aby největší členské země NATO – USA, Francie, Německo a Británie – jednaly s Ruskem o situaci okolo Ukrajiny, čímž by ale pominuly jak Ukrajinu, tak také Polsko.

„EU nemůže jako neutrální divák přihlížet těmto jednáním, pokud Rusko skutečně chce jednat o bezpečnostní architektuře v Evropě. Budujeme společnou zahraniční, bezpečnostní a obrannou politiku právě pro tento účel,“ řekl Borrell. „Ukrajina, stejně jako kterákoli jiná země na světě, má právo a svobodu si sama vybrat své politické nebo bezpečnostní spojence a partnery. Nikdo nebude rozhodovat o věcech týkajících se Ukrajiny bez Ukrajiny,“ zdůraznil Borrell.

Na dotaz ohledně případné další finanční pomoci Kyjevu šéf unijní diplomacie řekl, že unie od roku 2014 poskytla Ukrajině bezprecedentní podporu překračují 17 miliard eur. Zmínil také dohodu o přidružení Ukrajiny k EU, jakož i skutečnost, že posílení vnitřní odolnosti Ukrajiny je stejně důležité jako posilování schopností země odolávat vnějším hrozbám, včetně nynější eskalace pokračujícího ruského tlaku. EU je podle Borrella v tomto kontextu připravena zvážit i další podoby pomoci jako je částka 31 milionů eur (asi 769 milionů Kč), kterou EU nedávno schválila na podporu ukrajinských ozbrojených sil.

„EU je nejbližší partner Ukrajiny. Pevně podporujeme územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny a vyžadujeme respektování mezinárodního práva, pravidel a principů,“ zdůraznil Borrell. Kyjevu chce předat poselství o silné evropské podpoře a sdělení, že jakákoliv provokace či agrese proti Ukrajině by měla závažné důsledky. EU nyní soustřeďuje své úsilí na snížení napětí, ale pokud by se Rusko rozhodlo spáchat agresi proti Ukrajině, „jsme připraveni reagovat rozhodně“, ujistil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek