Kypr vyzývá Evropskou unii k solidaritě kvůli přílivu migrantů

29.12.2021
Euroskop.cz, ČTK

Kyperská republika vyzvala ostatní členské státy Evropské unie, aby přijaly migranty z přeplněných záchytných táborů na jejím území. Za říjen a listopad přišlo na Kypr asi 4000 migrantů, řekl včera ve státním rozhlase kyperský ministr vnitra Nikos Nuris. Od začátku roku přišlo na jih ostrova kolem 12.000 migrantů, severní část ostrova je pod tureckou správou.

Loni se musel Kypr vyrovnat s největším přílivem migrantů v poměru k počtu obyvatel ze všech zemí EU, vyplývá z unijních statistik. Průměr EU byl 931 žádostí na milion obyvatel a zatímco Česká republika jich řešila asi 20, Kypr 8448 na milion obyvatel. V jižní části Kypru žije přitom asi 1,2 milionu lidí.

Organizované gangy převaděčů vybírají podle ministra vnitra 300 až 500 eur za to, že migranty z tureckého severu Kypru převezou přes demarkační čáru do oblastí pod správou Kyperské republiky. Ministr Nuris vyzval ostatní státy EU, aby přijaly migranty z jeho ostrova.

„Papež František při své nedávné návštěvě Kypru ukázal EU, co znamená solidarita,“ řekl ministr. Vatikán přijal za papežovy nedávné návštěvy Kypru na začátku prosince asi 50 migrantů z kyperských táborů.

Ostrovní stát už vybudoval jedenáctikilometrovou zátarasu podél dělicí linie mezi jižním a severním Kyprem. Plot z ostnatého drátu stojí na západě rozděleného hlavního města Nikósie.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek