Evropský trh spotřebitelských úvěrů v pololetí stoupl o 19 procent

28.12.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropský trh spotřebitelského financování v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl o 19 procent na 215 miliard eur (5,4 bilionu Kč). Vyplývá to ze statistik evropské federace Eurofinas, která zastřešuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů, hypoték a financování automobilů pro domácnosti ze 16 zemí. ČR v Eurofinas zastupuje Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA), která data poskytla ČTK.

V kategorii spotřebitelských úvěrů zaznamenala Eurofinas meziroční zvýšení obchodů o 9,3 procenta na 99,37 miliardy eur (2,5 bilionu Kč). Silný nárůst o 29,8 procenta na 55,97 miliardy eur (1,4 bilionu Kč) vykázala federace u financování nových a ojetých osobních automobilů.

Navýšení spotřeby

„Podle Eurofinas bude soukromá spotřeba nadále sílit díky příznivému vývoji na trhu práce a díky uvolňování úspor domácností nashromážděných v obdobích lockdownu. Poskytovatelé spotřebitelského financování však musí počítat i s riziky v možném rozšíření nových mutací covidu-19, které může vyvolat další ekonomickou nejistotu,“ uvedl člen představenstva Eurofinas a generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.

V prvním pololetí byly patrné výrazné rozdíly ve vývoji obchodů v jednotlivých zemích. Pokles postihl Německo, kde se objem spotřebitelských úvěrů včetně financování automobilů meziročně snížil o 2,9 procenta. Naopak silný meziroční růst evidují Itálie (o 27,5 procenta), Francie (24 procent) a Velká Británie (16,4 procenta).

Zlepšení v ČR

ČR vykázala ve statistikách Eurofinas meziroční zlepšení o 4,3 procenta (při započtení kurzového vývoje), což je podobný výsledek, jakého dosáhlo například Španělsko (pět procent). Členské firmy ČLFA, která vyjma bank sdružuje nejvýznamnější tuzemské hráče v oblasti spotřebitelského financování, poskytly v prvním pololetí domácnostem 11,66 miliardy korun.

Eurofinas (Evropská federace asociací finančních domů) zastřešuje prostřednictvím národních asociací finanční instituce z Evropy poskytující produkty určené na financování spotřebitelů. ČLFA je zájmovým sdružením firem, většinou dceřiných společností velkých bank nebo nadnárodních výrobních koncernů, zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry pro domácnosti i podnikatele a factoringem.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek