Evropský platební projekt, který chtěl konkurovat Vise, se zadrhává

24.12.2021
Euroskop.cz, ČTK

Některé evropské banky odkládají rozhodnutí pokročit ve vývoji evropského platebního projektu, který plánuje konkurovat americkým systémům Visa a Mastercard. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zjištění firmy EPI Interim Company, která na projekt Evropské platební iniciativy (EPI) dohlíží.

Cílem EPI je stát se novým standardním platebním prostředkem. Spotřebitelům a maloobchodníkům v celé Evropě hodlá nabízet platební karty pro platby na internetu a v kamenných prodejnách. Podle společnosti EPI Interim Company v projektu hodlá pokračovat většina zapojených bank z Belgie, Německa a z Francie. Váhají ale německé banky Commerzbank a DZ Bank. Za jejich zdrženlivostí jsou obavy z relativně vysokých nákladů na kapitálovou účast, uvádějí zdroje Reuters.

Vystoupit z projektu se podle její mluvčí chystá i německá odnož italské Unicredit. „Další akcionáři, jako některé španělské banky, odpovědí v lednu,“ uvedla EPI Interim Company.

Mezi bankami, které projekt podporují, figuruje mimo jiné německá Deutsche Bank nebo francouzská BNP Paribas. Iniciativa usiluje o příspěvek z veřejných peněz, protože zapojené soukromé firmy nejsou ochotny dodat veškerou potřebnou hotovost.

Platby kartou v Evropě zprostředkovávají převážně firmy se sídlem ve Spojených státech. Podle lobbistické skupiny evropského maloobchodu EuroCommerce provedou čtyři z pěti plateb v Evropě společnosti Mastercard a Visa. Evropská platební iniciativa (EPI) má podporu Evropské komise i regulačních úřadů v eurozóně a plán uvítala rovněž Evropská centrální banka (ECB).

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek