Ukrajina uzavřela dohodu ohledně dovozu plynu přes Maďarsko

23.12.2021
Euroskop.cz, ČTK

Ukrajina bude moci od ledna dovážet denně osm milionů krychlových metrů plynu z evropského trhu přes Maďarsko. Oznámil to včera ukrajinský státní provozovatel plynárenské přepravní soustavy GTSOU po podpisu příslušné dohody s maďarským provozovatelem plynovodů FGSZ.

„Zavedení zaručené dovozní kapacity z Maďarska přispívá k diverzifikaci zdrojů dodávek plynu a k posílení energetického zabezpečení Ukrajiny,“ uvedla společnost GTSOU.

Dohoda podle firmy zvýší zaručenu dovozní kapacitu Ukrajiny o téměř 30 procent. V současnosti může Kyjev dovážet zhruba 27 milionů krychlových metrů plynu denně přes Slovensko, napsala agentura Reuters.

Ukrajina musí dovozem plynu pokrývat přes 30 procent své spotřeby. Od roku 2015 nedováží plyn přímo ze sousedního Ruska, se kterým má napjaté vztahy kvůli ruské anexi Krymu a povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz včera požádala Evropskou komisi, aby zabránila ruské plynárenské firmě Gazprom ve zneužívání dominantní pozice na evropském trhu s plynem. Šéf Naftogazu Jurij Vitrenko ve stížnosti mimo jiné uvedl, že Gazprom odmítá plnit zásobníky v EU a využívat kapacity ukrajinské plynovodní sítě ke zvýšení dodávek do EU, přestože Kyjev nabídl 50procentní snížení poplatků. Gazprom podle něj rovněž blokuje vývoz plynu soukromými ruskými podniky a tranzit plynu ze střední Asie do Evropy.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek