Německá vláda schválila Joachima Nagela jako nového šéfa centrální banky

23.12.2021
Euroskop.cz, ČTK

Německá vláda schválila Joachima Nagela (55) jako nového šéfa centrální banky. Oznámil to včera vládní mluvčí Steffen Hebestreit. Nagel od 1. ledna nahradí Jense Weidmanna (53), který se rozhodl funkci opustit ještě před skončením svého mandátu.

Weidmann za svého působení v čele centrální banky neskrýval nesouhlas s mimořádně uvolněnou měnovou politikou Evropské centrální banky (ECB), v jejíž Radě guvernérů jako šéf německé centrální banky zasedal. Nelíbily se mu nulové úrokové sazby ani masivní nákupy vládních dluhopisů. Podle Hebestreita bude Nagel pokračovat ve Weidmannově linii zaměřené na stabilitu centrální banky.

Nagela do funkce navrhli společně nový spolkový kancléř Olaf Scholz (SPD) a nový ministr financí Christian Lindner (FDP). Budoucí šéf Deutsche Bundesbank, jak se německá centrální banka oficiálně nazývá, je členem vládnoucí strany sociálních demokratů (SPD).

Weidmann byl nejdůležitějším ekonomickým poradcem bývalé kancléřky Angely Merkelové (CDU). Svůj úmysl předčasně funkci opustit z osobních důvodů oznámil v říjnu.

Nagel pracoval v německé centrální bance 17 let, z toho šest let zasedal v představenstvu. V roce 2017 přestoupil k německé státní bance KfW a od roku 2020 pracuje pro Banku pro mezinárodní vypořádání plateb (BIS), která funguje jako centrální banka centrálních bank.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek