EIB poskytne společnosti ČEPS půjčku 3,6 miliardy Kč na modernizaci sítě

22.12.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská investiční banka (EIB) podepsala se společností ČEPS dohodu o poskytnutí půjčky v objemu 3,6 miliardy Kč na modernizaci a posílení elektroenergetické přenosové soustavy v České republice. Banka to včera oznámila v tiskové zprávě. Státní společnost ČEPS je provozovatelem přenosové soustavy v ČR.

EIB uvedla, že investice přispěje k modernizaci infrastruktury pro přenos elektřiny, ke zvýšení kapacity dodávek elektřiny pro uspokojení poptávky a ke snížení zatížení sítě v regionu. Projekt podle EIB rovněž zvýší bezpečnost systému pro přenos elektřiny a usnadní výměnu elektřiny a tranzitní toky, především z Německa do Rakouska přes Polsko a Českou republiku.

„Energetický sektor prochází zásadními změnami. Pro ČEPS jako provozovatele přenosové soustavy je klíčové připravit síť na nové požadavky spojené s novou energetikou. Jsem velmi rád, že i díky spolupráci s EIB bude moci naše společnost pokračovat v rozsáhlém investičním programu, který dále posílí bezpečnost přenosové soustavy v České republice,“ uvedl předseda představenstva společnosti ČEPS Martin Durčák.

ČEPS působí v České republice jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Udržuje, obnovuje a provozuje 44 rozvoden se 79 transformátory a vedení o celkové délce přes 5691 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

EIB je institucí Evropské unie a specializuje se na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Svou úvěrovou aktivitou se EIB snaží přispívat k dosahování politických cílů EU.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek