Do Německa přestal proudit ruský plyn přes Jamal, ceny vystoupily na rekord

22.12.2021
Euroskop.cz, ČTK

Dodávky ruského zemního plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal se včera zastavily, tok plynu se pak obrátil opačným směrem. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na údaje německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu později ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku poprvé překročila 170 eur (zhruba 4290 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Jamal dodává ruský plyn do Německa přes Bělorusko a Polsko, objem plynu a směr jeho toku v plynovodu se řídí podle požadavků odběratelů. Dodávky na západ se už od soboty snižovaly, na včerejšek si ruský plynárenský gigant Gazprom podle Reuters nezarezervoval žádné kapacity pro export prostřednictvím Jamalu. V listopadu se objem i směr toku plynu v Jamalu střídavě obracel z východu na západ, podle toho, kolik plynu odběratelé požadovali.

Nejhorší možná doba

Kolem 14:30 SEČ se cena termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu v TTF pohybovala mírně nad 170 eury za MWh. Oproti pondělí si tak připisovala nárůst zhruba o 16 procent. Ceny v TTF jsou určující pro evropský trh.

„Přerušení ruských dodávek přichází v nejhorší možnou dobu. V Evropě totiž málo fouká, takže produkce elektřiny z větrníků znatelně pokulhává. Navíc panuje poměrně chladné počasí, což samozřejmě poptávku po energiích umocňuje,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Zejména pokud v nadcházejících týdnech udeří v EU mrazy, nelze rozhodně vyloučit blackouty nebo nutnost sériově, region po regionu, přerušovat dodávky elektřiny podnikům i domácnostem,“ dodal.

Gazprom je důležitým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. „Gazprom dodává plyn podle požadavků zákazníků a plně v souladu se současnými smluvními závazky,“ uvedl v pondělí ruský podnik.

Růst cen zemního plynu v Evropě

Polská státní plynárenská a ropná společnost PGNiG včera potvrdila, že Gazprom plní své smluvní závazky v souladu s jejími požadavky. „Kontrakt je naplňován podle našich požadavků, nemáme žádné výhrady,“ uvedl mluvčí polského podniku Radoslaw Kazimierski.

Evropa letos zažívá prudký růst cen zemního plynu. Moskva se v této souvislosti stala terčem obviňování, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Rusko taková obvinění odmítá a poukazuje na faktory, které k růstu cen plynu výrazně přispívají. Vedle vysoké poptávky je to i růst cen zkapalněného zemního plynu (LNG), který Evropa dováží z mimoevropských oblastí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov včera odmítl myšlenku, že by vývoj dodávek prostřednictvím plynovodu Jamal souvisel s plynovodem Nord Stream 2. „Není zde naprosto žádná souvislost, je to čistě komerční záležitost,“ prohlásil.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek