Lipavský má za důležité udržení jednoty EU a NATO v souvislosti s Ruskem

21.12.2021
Euroskop.cz, ČTK

Udržení jednoty členských států Evropské unie a NATO je podle nového českého ministra zahraničí Jana Lipavského důležité v souvislosti s jejich vztahy vůči Rusku. Společná pozice podle něj nemusí být silová, musí však být jednoznačná. Lipavský to novinářům řekl po své včerejší schůzce se slovenským kolegou Ivanem Korčokem v Bratislavě, kam zavítal na svou první zahraniční pracovní cestu ve funkci šéfa české diplomacie.

Moskva minulý týden zveřejnila návrhy nových bezpečnostních záruk, které požaduje od USA a od NATO a které například předpokládají závazek Severoatlantické aliance nerozšířit se o Ukrajinu.

Restart vztahů s Ruskem

„Jednotný postoj, který bude respektován v Moskvě, to je z hlediska České republiky hlavní bezpečnostní garance, jakým způsobem my můžeme přispět k řešení. Neříkám, že ta pozice nutně musí být silová, stačí, aby byla jednoznačná,“ uvedl Lipavský.

Korčok se v souvislosti se vztahy Ruska a Západu znovu postavil proti vytváření nových zón vlivu. „Považuji za důležité, aby si země v sousedství Ruské federace mohly svobodně rozhodovat o své zahraničně-politické orientaci,“ řekl.

Podle českého ministra zahraničí jsou na velmi nízké úrovni samotné vztahy mezi Českem a Ruskem. „Já se budu zabývat tím, jakým způsobem je můžeme restartovat, povýšit. Je to situace velmi nekomfortní, kdy spolu představitelé exekutivy nehovoří,“ řekl Lipavský.

Dobré vztahy se Slovenskem

Diplomatickou roztržku mezi Českem a Ruskem, která vyústila v zásadní redukci počtu zaměstnanců na obou ambasádách, vyvolaly letos na jaře informace o podezření českých bezpečnostních složek na zapojení příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014

Lipavský i Korčok po společné schůzce ocenili vysokou úroveň vztahů mezi Českem a Slovenskem. „Dobré vztahy mají základ v mezilidských vztazích. Je to fenomén, který nemá v mnoha oblastech obdoby. Je to něco, co nám může zbytek světa závidět,“ řekl Lipavský.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek