EK schválila vakcínu od Novavaxu jako pátou očkovací látku proti covidu-19 v EU

21.12.2021
Euroskop.cz, ČTK, Fotobanka ČTK

Státy EU mohou od včerejška v boji s koronavirem nasadit již pátou vakcínu. Přípravek americké farmaceutické společnosti Niovavax včera pro dospělé schválila Evropská komise. Stalo se tak jen pár hodin poté, co dostala látka kladné doporučení od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Země, které látku nakoupily, ji tak nyní mohou začít aplikovat. První dávky podle agentury Reuters zřejmě začnou přicházet v lednu, Česká republika jich má objednaných 370.000.

„S pěti schválenými vakcínami má EU rozmanité portfolio, založené jak na nových technologiích, jakou je mRNA, tak na klasických, jako Novavax, která je založená na proteinech,“ napsala na twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Očkování, a posilovací dávky, jsou naší nejlepší obranou proti covidu-19,“ dodala.

Část výroby v České republice

EMA ve svém včerejším prohlášení uvedla, že vakcína Novavax „splnila kritéria EU pro účinnost, bezpečnost a kvalitu“. O schválení své vakcíny požádala americká firma evropský regulační úřad v polovině listopadu.

Jedna ze složek této očkovací látky by se mohla vyrábět také v Česku. EU je připravena odebrat až 200 milionů dávek této látky.

Dosud byly v EU schváleny čtyři vakcíny – od firem Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. Novavax má zatím schválení pro nouzové použití v Indonésii a na Filipínách, minulý týden ho udělila také Světová zdravotnická organizace (WHO). Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vakcínu momentálně posuzuje.

Účinnost bezmála 90 procent

Vakcína Novavax, podávaná ve dvou dávkách v rozmezí 21 dnů, funguje na jiném principu než látky firem Pfizer/BioNTech nebo AstraZeneca a Johnson & Johnson a využívá technologii již použitou například ve vakcínách proti chřipce či rakovině děložního čípku. Preparát je stabilní mezi dvěma až osmi stupni Celsia a lze jej proto skladovat v běžných lednicích. Účinnost vakcíny je podle výrobce bezmála 90 procent.

Firma se podle agentury AP potýkala s problémy při zajištění výroby své vakcíny ve velkém. Ve včerejším prohlášení uvedla, že ji bude nejprve vyrábět v Indii a později do produkce zapojí další části svého dodavatelského řetězce. Kromě České republiky se podle AP počítá také v produkcí v Jižní Koreji a dalších zemích.

Rozhodnutí evropských orgánů povolit nasazení vakcíny pro osoby starší 18 let přichází v době, kdy mnoho evropských zemí bojuje s rychlým šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron. Novavax uvádí, že v současnosti testuje, do jaké míry bude její očkovací látka účinná také proti této variantě.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek