EU přerušila výcvik vojáků Středoafrické republiky

16.12.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie pozastavila činnost své výcvikové mise ve Středoafrické republice (EUTM-RCA). Důvodem jsou obavy z vlivu ruské Vagnerovy skupiny na armádu Středoafrické republiky. Oznámila to ve středu agentura AFP s odvoláním na velení EUTM v Bangui.

„Evropská unie se s respektem k mezinárodnímu humanitárnímu zákonu a kvůli vlivu Vagnerovy skupiny na středoafrickou armádu rozhodla dočasně přerušit svou výcvikovou misi,“ oznámil velitel EUTM-RCA Jacques Langlade de Montgros.

Podle něj vagnerovci „cvičí středoafrické vojáky a nasazují je do bojových operací“. „Chceme se přerušením práce vyhnout jakémukoli střetu s těmito žoldáky a ujistit se, že nebudou využívat středoafrické vojáky, kteří prošli naším výcvikem,“ dodal generál.

Vojáci se vrátí do svých zemí

V EUTM-RCA slouží asi 70 instruktorů z osmi členských zemí EU a pěti neunijních států. Všichni se nyní vrátili do svých vlastí. ČR se na této misi nepodílí.

OSN řadí Středoafrickou republiku k nejméně rozvinutým státům světa. Od roku 2013 tam je občanská válka, jejíž intenzita opadla po roce 2018. Vláda v Bangui ale nemá pod kontrolou části území státu.

V zemi působí žoldnéři z Vagnerovy skupiny

Podle OSN a Francie v zemi působí vagnerovci, kteří od začátku roku veleli několika protiofenzívám zorganizovaným proti povstalcům, kteří se snaží svrhnout režim prezidenta Faustina Archangea Touadéry. OSN tvrdí, že vagnerovci závažným způsobem porušují lidská práva.

Moskva přiznává, že ve Středoafrické republice působí 1135 ruských „neozbrojených instruktorů“, avšak nevládní organizace, OSN a Francie tvrdí, že jsou mezi nimi členové Vagnerovy skupiny.

EU v pondělí uvalila sankce na tuto organizaci, na osm jednotlivců a tři organizace na ni navázané, a to za „destabilizační aktivity“ na Ukrajině a v několika afrických státech. Vagnerova skupina působí v Mali, je přítomná v Libyi a Sýrii. Americké ministerstvo zahraničí dnes vyjádřilo znepokojení nad působením této skupiny v Mali, protože to může vést k další destabilizaci regionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek