Borrell: O protiruských sankcích EU jedná s USA a s Británií

13.12.2021
Euroskop, čtk

možné koordinaci uvalení nových sankcí na Rusko jedná Evropská unie se Spojenými státy a s Británií. Před dnešní schůzkou ministrů zahraničí členských zemí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož však na ministerském jednání žádné rozhodnutí nepadne. Zástupce vlád čeká debata o tom, jak odradit Rusko od vpádu na Ukrajinu, u jejíž hranic Moskva shromáždila vojáky a těžkou techniku.

„V každém případě vyšleme jasný signál, že jakákoli agrese proti Ukrajině přijde Rusko velmi draho,“ řekl dnes Borrell novinářům v Bruselu. Dodal, že sedmadvacítka jedná se západními partnery o tom, kdy a jaké sankce koordinovaně přijmout.

Podle diplomatů je ve hře široká škála možností od zákazů cest a zmrazení majetku lidem z okolí prezidenta Vladimira Putina po zásadní ekonomické postihy včetně přerušení jakékoli bankovní spolupráce. Jednou z možností je i zablokování projektu plynovodu Nord Stream 2, které prosazuje Polsko či pobaltské země, jasně proti byla však bývalá německá vláda. Nová šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková, která dnes dorazila na první jednání s unijními kolegy, chce vůči Moskvě nastolit ráznější přístup než její předchůdce.

Ministři dnes nezávisle na protiruských sankcích pravděpodobně schválí předjednaný seznam více než desítky lidí a subjektů podílejících se na činnosti ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny obviňované například z podpory ukrajinských proruských separatistů. EU jim mimo jiné za mučení či svévolné zabíjení zakáže cesty do členských zemí a zmrazí jejich majetek na svém území. Podle řady médií skupinu, která zanechala stopy v Sýrii, v Libyi či v Súdánu, financuje ruský miliardář Jevgenij Prigožin, který je blízkým Putinovým spolupracovníkem. Kreml jakékoli napojení na Wagnerovu skupinu odmítá a unijní diplomaté proto nečekají nijak ostrou reakci na potrestání jejích členů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek