Adventní kalendář dnes zve na vánoční prohlídky hradů a zámků!


Euroskop, 10.12.2021

Chcete si zpestřit advent výletem na hrad či zámek? Vězte, že i v prosinci jsou brány některých tuzemských hradů a zámků otevřené. Bývalá honosná sídla českých i evropských šlechtických rodů nabízí speciálně laděné vánoční prohlídky, při kterých se seznámíte s historií místa, ale zároveň poznáte zvyky, které jeho obyvatelé dodržovali o Vánocích před několika staletími.

Celoročně otevřeno má samozřejmě Pražský hrad, který je největším hradním areálem na světě. Nedaleko od Prahy se můžete v prosinci vypravit rovněž na zámky v Brandýse nad Labem, Mníšku pod Brdy, či na hrady Křivoklát a Karlštejn (ve stejnojmenné obci se nachází i muzeum betlémů). O víkendu 11.-12. prosince pořádá adventní prohlídky hrad Český Šternberk.

V Polabské nížině se můžete vypravit na zámek Radim s adventně vyzdobenými interiéry nebo na zámek Veltrusy. V Mělníku můžete rovněž navštívit tamní zámek tyčící se nad soutokem Labe a Vltavy. Na Mladoboleslavsku vám svoje brány otevře zámek Loučeň a zámek Liblice (prohlídky se konají každou neděli od 13 hodin). Na konci roku (26. až 31. prosince) bude zpřístupněn rovněž hrad Kost.

Budete-li pokračovat ještě dále na sever Čech, nabízí se návštěva speciální prohlídky na zámku Sychrov. Letos premiérově nabízí prohlídky v zimním období rovněž zámek v Zákupech na Českolipsku. Ve dnech 12., 15. a 19. prosince bude možné navštívit též zámek Svijany u Turnova. Navštívit můžete též zámky Děčín a Roudnice nad Labem.

Velké množství památek se v adventním čase otevírá na západu Čech. Vypravit se můžete na prohlídku zámků Valeč, Kynžvart, Klášterec nad Ohří či Bečov nad Teplou, dále také na hrady Loket, Vildštejn nebo Horní hrad u Stráže nad Ohří. Návštěvníkům se otevře rovněž Chebský hrad. Z Prahy i Plzně dobře dostupný je zámek Zbiroh, nacházející se přibližně u poloviny dálnice spojující obě metropole.

V jižních Čechách se během adventu můžete vydat na zámek ve Hluboké nad Vltavou nebo do Hradního muzea v Českém Krumlově. Na sklonku roku (28. prosince až 1. ledna) se rovněž otevře hrad Kašperk v Pošumaví. Prohlídky alespoň exteriérů nabízí o v prosinci vodní hrad Švihov. Ve východních Čechách může být vaším cílem některý z následujících zámků: Slatiňany, Staré Hrady, Dětenice.

Navštívit během adventu hrady či zámky můžete i na Moravě a ve Slezsku. V Ostravě je přístupný Slezskoostravský hrad, v Karviné zámek Fryštát, v Brně hrad Špilberk. Vánoční prohlídky pořádá o vybraných víkendech rovněž hrad Šternberk. Po celý prosinec je otevřená zřícenina hradu Cimburk v Chřibech. Své brány každoročně otevírá zámek Lednice (kde můžete zavítat i do zámeckého skleníku) či zámek Blansko. Na Vysočině můžete ocenit novou moderní expozici v prostorách zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Tak svařák do termosky a hurá na adventní prohlídku!

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek