Jaké jsou průběžné výsledky Konference o budoucnosti Evropy?

07.12.2021
Euroskop.cz

Včera se uskutečnila konference „Jakým směrem chceme řídit Evropu“, která měla za úkol průběžně zhodnotit právě probíhající Konferenci o budoucnosti Evropy. Ve třech panelech spolu diskutovali představitelé unijních, státních i nestátních institucí, ale také mladé generace.

Konference se soustředila na zhodnocení dosavadních debat a akcí z českých regionů a jejich možných přínosů pro budoucí směřování EU z pohledu české veřejnosti. Akce byla také příležitostí pro sdílení vizí o budoucnosti Evropy účastníků diskusí, ale také široké veřejnosti prostřednictvím aplikace Slido. První panelové diskuse se zúčastnila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, europoslankyně Dita Charanzová a státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Příštích deset let

„Štve mě národní syndrom „o nás bez nás“. V rámci Konference o budoucnosti Evropy teď můžeme věci měnit.“ To řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová ve svém úvodním slovu v prvním panelu Politický význam Konference o budoucnosti Evropy. Právě impulsem ke změně má být probíhající Konference.

Podle Jourové vychází z průzkumů veřejného mínění potřeba reformy Evropské unie. Proto se EU rozhodla zeptat se pomocí této platformy občanů, jak by podle nich měla budoucnost Evropy vypadat. Výsledky této Konference by měly podle slov místopředsedkyně Evropské komise určovat budoucnost EU přinejmenším na dalších deset let.

Europoslankyně Dita Charanzová by byla ráda, kdyby debaty ve společnosti o Evropské unii koncem konference neskončily. „Tento projekt je skvělý. Otevřeli jsme tím „bruselskou bublinu“ a jsme teď taženi občany. Na plénu se nám střídají politici, ale i obyčejní lidé, kteří možná do interakce s evropskou institucí nikdy nepřišli, ale ukazují nám pohled na to, co se jim na EU líbí a nelíbí.“

Využití výsledků Konference pro české předsednictví

O průběžných výsledcích Konference o budoucnosti Evropy v rámci zapojení České republiky se nejdřív vyjádřila státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková. „Myslím si, že je potřeba ještě zabrat v rámci zapojení do debaty o budoucnosti Evropy. Na začátku jsme byli na 23. místě ve srovnání s ostatními členskými státy. Dnes jsme nad průměrem. Zatím se zapojilo kolem 55 000 lidí a máme za sebou kolem 80 akcí.“

Zároveň Hrdinková připomněla, že debatu o budoucnosti Evropy může v rámci Konference uspořádat každý občan, a posléze její výsledky zaznamenat na online platformu. Co se týče samotných témat, která napříč občany EU rezonují, Dita Charanzová zmínila reformu unijních institucí, politiky v oblasti zdravotnictví, dále panelistky mluvily o otázkách vzdělávání, sportu nebo životního prostředí.

Byla řeč i o nadcházejícím předsednictví ČR v Radě EU a o tom, jak využít Konferenci o budoucnosti Evropy ke stanovení priorit předsednictví. Milena Hrdinková zmínila, že Česká republika bude mít 3 priority, které byly stanoveny podle aktuálních témat v unijních institucích a zároveň podle pozic ČR v EU. Patří mezi ně posilování vnitřního trhu, bezpečnost a rozvíjení klimatického balíčku v kontextu udržitelnosti. Jedná se o témata, která jsou podle průběžných výsledků Konference pro české občany důležitá.

Hlas mladé generace

Další panel měl název Budoucnost Evropy. Co si Češi myslí?, který se soustředil především na mladé. Vystoupily v něm studentky středních škol Karolína Pěšalová a Lucie Soukalová, které jako zástupkyně mladé generace prezentovaly, co se jim na Evropské unii líbí a zároveň se nebály říct, co se jim nelíbí. Konkrétně se zabývaly tématy životního prostředí a pojetí demokracie v EU.

Prezentoval také ředitel Odboru komunikace o evropských záležitostech ÚV ČR Igor Blahušiak, který shrnul výsledky regionálních debat a projektu Rozhoduj o Evropě!. Panelu se zúčastnil také předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer a Jiří Kubíček, vedoucí kanceláře Evropského Parlamentu v ČR. Diskusi moderoval Michael Murad z neziskové organizace EUTIS.

Plnoletost ČR v EU

Třetí panel měl název Co bude dál? Česko a Evropa v blízké i vzdálené budoucnosti. Diskutovala v něm zakladatelka iniciativy Youth, Speak Up Jana Soukupová, sociolog a ředitel ústavu STEM Martin Buchtík, ředitelka Odboru pro předsednictví ČR v Radě EU z Úřadu vlády Alice Krutilová a debatu moderoval ředitel Centra evropských studií Jarolím Antal.

Při debatě o budoucnosti Evropy se panelisté shodli, že velkým problémem v ČR je jakési abstraktivní vnímaní EU jako subjektu, kterému čeští občané nerozumí. Právě české předsednictví v Radě EU by tak mohlo pomoci lidem zvýšit povědomí o činnostech EU. Alice Krutilová s ohledem na budoucnost také připomněla, že se blíží výročí 18 let ČR v EU. Její představa plnoletosti českého členství v Evropské unii zahrnuje například dostatečné přispívání do společného rozpočtu nebo také projevy solidarity vůči unijním partnerům.

Celou konferenci „Jakým směrem chceme řídit Evropu“ můžete zhlédnout zpětně zde.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek