Ekonomika EU ve třetím čtvrtletí vzrostla o 2,1 procenta

07.12.2021
Euroskop, ČTK

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozím kvartálem o 2,1 procenta. V zemích platících eurem se hrubý domácí produkt zvýšil o 2,2 procenta. Tempo růstu v obou regionech zůstalo stejné jako ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

V meziročním srovnání však tempo růstu prudce zpomalilo. Proti třetímu čtvrtletí 2020 růst HDP celé unie zpomalil na 4,1 procenta ze 13,8 procenta v období duben až červen, v eurozóně pak na 3,9 procenta ze 14,4 procenta v předchozích třech měsících.

Evropská ekonomika se sice pomalu vzpamatovává z propadu způsobeného pandemií, stále je však pod úrovní ze čtvrtého čtvrtletí 2019. Objem HDP eurozóny je o 0,3 procenta menší než na konci roku 2019 a v případě celé EU je menší o 0,1 procenta.

Z jednotlivých členských zemí nejvyšší mezičtvrtletní růst zaznamenalo Rakousko, a to o 3,8 procenta. Ve Francii HDP stoupl o tři procenta a v Portugalsku o 2,9 procenta. Naopak v Litvě zůstal HDP beze změny a v Rumunsku a na Slovensku vzrostl jen o 0,4 procenta.

K růstu HDP nejvíce přispěla spotřeba domácností a vládní výdaje. Negativní dopad měla tvorba fixního kapitálu.

Statistický úřad dnes také uvedl, že počet zaměstnaných v eurozóně i v celé EU ve třetím čtvrtletí vzrostl ve srovnání s předchozím kvartálem o 0,9 procenta. Ve druhém čtvrtletí se zvýšil o 0,8 procenta. V meziročním srovnání počet zaměstnaných stoupl o 2,1 procenta po růstu o dvě procenta za duben až červen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek