COMPET 25. – 26. listopadu 2021, Brusel

25.11.2021
Euroskop, Úřad vlády

25. a 26. listopadu se v Bruselu koná zasedání Rady pro konkurenceschopnost. První den probíhá jednání ministrů pro vnitřní trh a průmysl a druhý den pokračuje Rada COMPET dopoledne ve formaci ministrů pro výzkum a následně ve formaci ministrů pro vesmír.

Vnitřní trh a průmysl

První den jednání v části vnitřní trh a průmysl je záměrem slovinského předsednictví (SI PRES) především dosažení obecného přístupu Rady pro trialogy k návrhu nařízení o jednotném trhu digitálních služeb (Akt o digitálních službách – DSA) a k Aktu o digitálních trzích (DMA). Ministři budou následně diskutovat na téma implementace národních plánů na podporu oživení Evropy. V další části je na programu značné množství informativních bodů. Nejprve bude SI PRES informovat o aktuálním stavu legislativního balíčku „Fit for 55“. Dále budou podány zprávy o pokroku týkající se návrhu směrnice o podávání zpráv podniků o udržitelnosti, směrnice o spotřebitelských úvěrech, návrhu nařízení o obecné bezpečnosti výrobků a návrhu nařízení o strojních výrobcích. Následovat budou prezentace EK, konkrétně bude představena Výroční zpráva sítě zmocněnců pro malé a střední podniky za rok 2021 a dále výsledky činnosti Průmyslového fóra. Následně bude SI PRES informovat o uskutečněném semináři k reformě povolování a omezování podle nařízení REACH (Brdo 9. listopadu 2021) a summitu inovátorů příští generace v EU (Lublaň, 26. a 27. října 2021). Poté Švédsko představí Akční plán pro odvětví služeb a EK představí sdělení o politice hospodářské soutěže. Následně představí Francie pracovní program svého nastupujícího předsednictví. Závěrem bude Řecko informovat o posílení odolnosti unijního zdravotnického a farmaceutického sektoru. ČR na jednání zastupuje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová.

Výzkum

Na programu jednání výzkumné části Rady COMPET jsou tři řádné body, a to schválení závěrů Rady k budoucímu řízení Evropského výzkumného prostoru (ERA), doporučení Rady k Paktu pro evropský výzkum a inovace a politická diskuse k tématu role výzkumu a inovací při dosahování horizontálních cílů evropských politik. V další části bude SI PRES informovat o stavu procesu dokončení přijetí jednotného evropského aktu pro evropská partnerství a akcích uspořádaných v oblasti výzkumu a inovací během SI PRES. EK dále představí Cestovní mapu Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury a delegace Francie bude i v této formaci prezentovat pracovní program nadcházejícího předsednictví. ČR bude zastupovat náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Pavel Doleček.

Vesmír

Rada COMPET bude v odpoledních hodinách pokračovat jednání ve formaci ministrů odpovědných za problematiku vesmíru. Na programu je přijetí závěrů Rady „Vesmír pro všechny“, prezentace zprávy SI PRES k řízení kosmického provozu a politická debata na téma dlouhodobé udržitelnosti, udržitelného rozvoje a financování činnosti New Space. V další části budou ministři informováni o připravovaném legislativním návrhu v oblasti globálního systému zabezpečené konektivity a francouzská delegace představí pracovní program svého předsednictví. Delegaci ČR v této části jednání povede náměstek ministra dopravy Jan Sechter.

Autor: Euroskop, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek