Čína snížila vztahy s Litvou na úroveň chargé d´affaires, kvůli Tchaj-wanu

22.11.2021
Euroskop, ČTK

Čína oficiálně zhoršila diplomatické vztahy s Litvou na úroveň chargé d´affaires, uvedly včera tiskové agentury. Stalo se tak v reakci na to, že Tchaj-wan si ve Vilniusu zřídil fakticky velvyslanectví. Litva vyjádřila nad čínským rozhodnutím politování. Evropská komise (EK) uvedla, že krok Vilniusu nepovažuje za porušení unijní politiky jedné Číny.

„Čínská vláda musela omezit diplomatické vztahy mezi oběma státy, aby zachovala suverenitu a základní normy mezinárodních vztahů,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničních věcí podle agentury AFP.

Evropská komise se zastala Litvy

Čína podle agentury Reuters vyjádřila „silnou nespokojenost“ nad počínáním Litvy, která dovolila Tchaj-wanu, aby ve čtvrtek otevřel svůj zastupitelský úřad v Litvě, bez ohledu na námitky z Pekingu.

Litva znovu potvrzuje, že se hlásí k politice jedné Číny. Ale současně má právo rozšířit spolupráci s Tchaj-wanem, a to i prostřednictvím nediplomatických zastoupení, uvedla litevská diplomacie v komuniké.

Litvu ve sporu s Čínou podpořila EK. „Při kontaktech s Čínou a veřejnými prohlášeními jsme jasně ukázali, že jde převážně o bilaterální záležitost mezi Čínou a Litvou. EU ale také tváří tvář trvajícím donucovacím opatřením ze strany Číny od léta při Litvě stojí,“ uvedla včera Komise.

Stupňování tlaku Číny

Úřad ve Vilniusu nese název Tchajwanský zastupitelský úřad v Litvě, zatímco zastupitelství v jiných zemích mají v názvu Tchaj-pej. Ostrov se tím vyhýbá odkazu na celé území, které Čína považuje za své.

Kvůli plánům zřídit zastupitelství ve Vilniusu Čína v srpnu požádala Litvu, aby stáhla svou velvyslankyni z Pekingu, a oznámila, že povolá svého zástupce z Vilniusu.

Čína stupňuje tlak na jednotlivé země a chce, aby omezily kontakty s Tchaj-wanem nebo je zcela přerušily. Formální styky s ostrovem má jenom několik států. Faktická velvyslanectví mají v Tchaj-peji některé země jako Británie, USA a Austrálie. Česko má v Tchaj-peji ekonomickou a kulturní kancelář, v Praze sídlí tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář.

Nové přátelství s Tchaj-wanem

Nevoli Pekingu vyvolal i záměr Litvy otevřít své zastupitelství na Tchaj-wanu, i když termín zatím nebyl stanoven.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí očekává od otevření zastupitelství ve Vilniusu „zahájení nových a slibných“ vztahů s Litvou. „Tchaj-wan si bude vážit tohoto nového přátelství založeného na našich sdílených hodnotách,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle Reuters jsou velké možnosti průmyslové spolupráce v odvětví polovodičů, laserové technologie a financí.

Spor kolem tchajwanského úřadu v Litvě přiměl Spojené státy k reakci a nabídce podpory Vilniusu proti tlaku Číny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek