Bývalá zaměstnankyně Facebooku vyzvala EP ke stanovení globálního zlatého standardu pro regulaci obsahu na sociálních sítích

09.11.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Bývalá zaměstnankyně Facebooku Frances Haugenová se na svém evropském turné zastavila také v Bruselu, kde se setkala s komisařem Thierry Bretonem a europoslankyní Christel Schaldemoseovou. Po schůzkách zavítala do Evropského parlamentu, aby se zúčastnila tříhodinového slyšení. Její poznatky by měly pomoci při formování aktu o digitálních službách.

„Akt o digitálních službách, o kterém současně jedná Evropský parlament, má potenciál stát se globálním zlatým standardem pro regulaci obsahu na sociálních sítích,“ řekla Haugenová parlamentu. „Může to inspirovat další země, včetně mé vlastní, aby prosazovaly nová pravidla, která by ochránila naše demokracie.“

Ďábel bude v detailech

Cílem této připravované legislativy je uvalit nová omezení na to, jak technologické společnosti jako Facebook a Google hlídají na svých platformách obsah. Americká datová inženýrka varovala europoslance před vytvářením mezer v aktu o digitálních službách.

„Ďábel bude v detailech. Pokud například napíšete širokou výjimku z transparentnosti pro cokoliv klasifikováno jako „obchodní tajemství“, společnosti řeknou, že všechno je obchodním tajemstvím,“ řekla Haugenová zákonodárcům. Podle ní by toto společnosti neměly využívat k odmítnutí přístupu k datům.

Lepší přístup k vnitřnímu fungování Facebooku by pak pomohl zejména nezávislým výzkumníkům, investigativním novinářům a nevládním organizacím. Také dodala, že zpravodajská média by neměla být z aktu o digitálních službách vyňata, protože pravidla by měla být neutrální, aby mohla bojovat proti škodlivému obsahu, například dezinformacím.

Evropský parlament jako „světlo v temnotách“

V rámci aktu o digitálních službách spolu zákonodárci debatují o zákazu cílené reklamy. Velká část z nich toto řešení silně prosazuje, Haugenová se pro ně nicméně nestala tolik potřebným spojencem. Během slyšení řekla, že nepodporuje úplný zákaz cílené reklamy.

I tak byla Haugenová přijata europoslanci vřele. Před jejím slyšením s ní mnozí sdíleli selfie a fotky na Twitteru a děkovali jí za její svědectví. „Frances Haugenová znovu potvrzuje, proč jednáme na úrovni EU o aktu o digitálních službách… Řadu z jejích připomínek jsme již zahrnuli do legislativy, teď musíme zajistit, aby fungovaly v praxi a přinesly skutečnou změnu,“ řekla europoslankyně Dita Charanzová, která na legislativě pracuje.

Během jednání europoslanci Haugenové hlasitě tleskali a chválili její odvahu. Bývala zaměstnankyně Facebooku na oplátku označila členy Evropského parlamentu za „světlo v temnotách“.

Evropský parlament, Evropská komise a členské země se mají sejít začátkem příštího roku, aby dosáhly kompromisu v rámci obsahu aktu o digitálních službách.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek