Festival dokumentárních filmů Ji.hlava představil řadu nových evropských dokumentů

05.11.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Minulý týden se uskutečnil 25. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava za podpory Zastoupení Evropské komise v České republice. Stejně jako minulé ročníky byl tento plný evropských dokumentů. Řada z nich byla podpořena evropskými fondy.

Mezi 26. a 31. říjnem žila Jihlava dokumentárními filmy. Do poloviny listopadu bude řada dokumentů na stránkách festivalu dostupná online, včetně vítězných snímků. Účastníci festivalu měli také možnost navštívit Inspirační fórum nebo zkusit virtuální realitu.

Finanční podpora od Evropské unie

V kategorii Česká radost zvítězil česko-italský snímek Bratrství, který dostal v roce 2020 podporu od evropského fondu Eurimages ve výši 36 000 eur. Eurimages je kulturní podpůrný fond Rady Evropy, který podporuje nezávislou filmovou tvorbu a poskytuje celovečerním hraným, animovaným a dokumentárním filmům finanční podporu.

V kategorii Opus Bonum, která oceňuje dokumentární filmy reprezentující tendence světových dokumentů, vyhrál slovenský snímek Čiary. Ten představuje filozofickou úvahu nad současnou realitou moderního městského života zasazenou do Bratislavy.

Dokument Jak zničit mrak vyhrál v kategorii Svědectví. Tento finsko-dánský film po tři roky provázel finskou vědkyni Hannele Korhonen, která pracovala ve Spojených arabských emirátech na mnohamiliónovém projektu, jehož cílem bylo vyvolat déšť v poušti. Tento dokument byl spolufinancován programem EU Kreativní Evropa, který podporoval kinematografii a kreativní odvětví mezi lety 2014–2020.

Inspirace debatou

Divácké ocenění připadlo novináři Tomáši Etzlerovi za celovečerní dokumentární snímek Nebe, který ukázala syrovou realitu každodenního života v malé vesnici na severovýchodě Číny. Značné pozornosti se na festivalu dostalo také premiéře filmu Gorbačov. Ráj, který můžete od středy vidět v českých kinech.

Také inspirační fórum nalákalo velký počet diváků. Na diskusní platformě se vystřídali čeští i zahraniční hosté a diskutovali o duševním zdraví, rovnosti a způsobech, jak mohou digitální technologie ovlivnit budoucnost k lepšímu.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek