Ruský plynovod Jamal pátým dnem pracuje v obráceném režimu

03.11.2021
Euroskop, ČTK

Plynovod Jamal, kterým teče ruský plyn přes Polsko do Německa, nadále pracuje v obráceném režimu. Plyn tak tímto plynovodem teče ze západu na východ. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý provozovatel plynovodní sítě Gascade. V tomto režimu zřejmě zůstane plynovod nejméně do čtvrtka.

Průtok plynu do Německa se na měřící stanici v německé obci Mallnow zastavil v sobotu ráno a stále nebyl obnoven, uvedla agentura Reuters. Mallnow leží na polských hranicích.

Ceny plynu pro evropský trh se dnes zvyšují. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci vykazovala dopoledne růst o více než pět procenta na 71,35 eura (přes 1800 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to data pro virtuální obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Cena plynu ale zůstává hluboko pod maximem ze začátku října, kdy poprvé překonala 160 eur za MWh. Proti loňsku, kdy se pohybovala jen kolem 15 eur za MWh, je ale nadále výrazně vyšší.

Dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal směrem na západ se zastavily v sobotu, ruská plynárenská společnost Gazprom nicméně uvedla, že závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní. Také mluvčí polské státní plynárenské společnosti PGNiG řekl, že Polsko ho stále dostává nasmlouvané množství. Podle sobotního vyjádření společnosti NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu plynu do České republiky, bude mít přerušení dodávek na republiku velmi malý dopad.

Některé východoevropské země kvůli neshodám s Moskvou nenakupují plyn přímo z Ruska, ale prostřednictvím kontraktů s jinými státy. Podle ruské agentury Interfax stojí za obrácením toku plynovodu Jamal právě tyto takzvané reverzní kontrakty. Jejich označení je odvozeno od toho, že plyn od Ruska nakoupí západoevropské podniky a ty jej následně posílají zpátky na východ do zemí, které z politických důvodů nechtějí nakupovat přímo od Ruska, připomíná list The New York Times.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích. Polský provozovatel plynovodů Gaz-System v pondělí uvedl, že v současnosti neregistruje žádnou poptávku po tranzitu plynu do Německa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek