Klimatická konference ve skotském Glasgow

03.11.2021
Euroskop, Rada EU

Prvního listopadu se sešli světoví lídři ve skotském Glasgow, aby se společně věnovali tématu klimatické změny.

Celkově se na konferenci sešli zástupci 197 stran, včetně členských států EU (ČR zastupoval premiér Andrej Babiš). Delegaci EU vedl předseda Evropské rady Charles Michel, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a slovinský premiér Janez Janša, coby představitel slovinského předsednictví.

„Lidstvo vedlo válku proti přírodě: musíme přestat. Planeta Země je náš jediný domov. Musíme omezit globální oteplování na 1,5 C. Nyní je čas jednat, společně.“ Charles Michel

Michel dále vyjmenoval klíčové oblasti, na které je podle něj nutné se koncentrovat v rámci mezinárodního společenství. Mezi nimi jsou: mobilizace veřejných prostředků, spolupráce se soukromým sektorem a soudružnost mezi hospodářskými politikami. Konferenci pořádá Spojené království ve spolupráci s Itálií, původní datum bylo naplánováno na rok 2020, ale kvůli pandemii covidu bylo nakonec odloženo.

Mezi hlavní cíle letošní konference patří zajistit nulové emise do poloviny století, udržet na uzdě 1,5 stupně globálního oteplování, dokončit soubor pravidel, kterými se řídí provádění Pařížské smlouvy a zavázat se k mobilizaci 100 miliard dolarů ročně do roku 2025 na pomoc rozvojovým zemím, které se musejí vypořádat se změnami klimatu.

Podívejte se na projev sira Davida Attenborougha zde.


Konference COP26 ve Glasgow. Zdroj: COP26

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek