Jednání s Británií o rybolovu zdárně pokračují, tvrdí francouzský ministr

03.11.2021
Euroskop, ČTK

Vyjednávání mezi Francií a Británií o právech na rybolov v britských teritoriálních vodách zdárně pokračují a jsou konstruktivní, uvedl dnes ráno francouzský ministr dopravy Jean-Baptiste Djebbari v rozhovoru s rádiem Europe 1. Británie podle něj tento týden vydala dalších přibližně 50 povolenek pro rybolov, přesto byla uspokojena jen zhruba polovina francouzských žádostí.

„Včera (v úterý) večer jsem hovořil se svým protějškem. Debata na toto téma se nese v konstruktivním duchu. Vyjednávání budou pokračovat nejméně do čtvrtka,“ uvedl Djebbari. Vyjednávání jsou podle něj tvrdá. Djebbari také řekl, že by uvítal konec her a to, aby se Francie a Británie při řešení sporu zaměřily na skutečné problémy a základní podmínky. „Diplomacie je vždy poměřováním sil,“ uvedl dokonce dvakrát ministr a dodal, že podobné přetlačování a ukázky síly k diplomacii patří.

Celý konflikt o rybolov propukl po odchodu Británie z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem. Podle Francie má ale Spojené království příliš vysoké požadavky na dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Britové tvrdí, že vyhověli 98 procentům žádostí z EU, podle francouzské vlády ale chybí asi polovina licencí, na které mají podle Paříže francouzské posádky nárok.

Celý spor se vyostřil minulý týden, když Francie pohrozila, že zavede cílená opatření, jako jsou přísnější kontroly britského zboží přicházejícího do Francie nebo uzavření francouzských přístavů pro britské rybářské lodě. Svůj záměr později odložila s tím, že jednání pokračují. Londýn v pondělí postavil Paříž před ultimátum. Uvedl, že pokud nebude spor vyřešen do 48 hodin, spustí Británie mechanismus urovnávání sporů v dohodě o brexitu a bude požadovat kompenzace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek