Před 25 lety vzniklo ministerstvo pro místní rozvoj

01.11.2021
Euroskop, ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které bylo zřízeno s účinností od 1. listopadu 1996, převzalo po zrušených ministerstvech hospodářství a pro hospodářskou soutěž otázky regionální politiky, politiky bydlení, rozvoje domovního a bytového fondu, územního plánování, stavebního řádu, investiční politiky či cestovního ruchu. Zajišťuje také činnosti spojené s vyššími územními samosprávnými celky, městy, obcemi a jejich sdruženími.

Vytvoření nového ministerstva přinesla novela kompetenčního zákona, kterou v říjnu 1996 schválila Poslanecká sněmovna. Do novely byla ministerstvu dodatečně rovněž vložena pravomoc spravovat finanční prostředky pro zabezpečení politiky financí. MMR také koordinuje čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. Má na starosti činnosti spojené s kohezní politikou EU, která usiluje o snižování rozdílů v rozvoji jednotlivých evropských regionů a také o sbližování ekonomické úrovně ČR s vyspělými státy EU. V roce 2007 MMR převzalo také agendu elektronických aukcí po tehdy zaniklém ministerstvu informatiky.

Za zásadní považuje MMR nový stavební zákon, který ministerstvo předložilo a po několikaletých přípravách ho letos v červenci schválila Sněmovna. Zákon přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Zákon má vstoupit v účinnost k 1. červenci 2023, některé změny ale začnou platit od ledna příštího roku. Znění zákona má řadu kritiků včetně například Svazu měst a obcí ČR. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty již před říjnovými volbami avizovaly, že pokud budou poté vládnout, stavební zákon změní.

MMR v minulosti několikrát hrozilo jeho zrušení, například za vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS) či Petra Nečase (ODS). Dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) v lednu 2020 řekl, že by si uměl představit sloučení ministerstev průmyslu, dopravy a ministerstva pro místní rozvoj. MMR sídlí v paláci někdejší Pražské městské pojišťovny. V jeho čele dosud stálo 18 ministrů, od roku 2017 mu šéfuje Klára Dostálová (nestraník za ANO).

Pro příští rok by MMR mělo hospodařit s rozpočtem kolem 30 miliard korun včetně evropských dotací, na rozvoj cestovního ruchu, který zaznamenal propad v souvislosti s pandemií koronaviru, dá ministerstvo v příštích letech 1,2 miliardy korun ročně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek