Londýn by podle Macrona měl ohledně rybolovu respektovat mezinárodní pravidla

01.11.2021
Euroskop, ČTK

Londýn by měl ve svém sporu s Paříží ohledně práv k rybolovu respektovat mezinárodní pravidla, řekl včera francouzský prezident Emmanuel Macron britskému premiérovi Borisu Johnsonovi. Uvedl také, že nechce přejít k odvetným opatřením, protože by to nepomohlo francouzským rybářům. Šéf britské vlády po jednání uvedl, že pozice jeho země se nemění. Lídři se setkali na okraj summitu největších světových ekonomik G20 v Římě. Podle francouzské stanice BFM TV šlo o jejich první bilaterální schůzku od jiného sporu okolo zakázky na ponorky.

Macron s Johnsonem hovořili zejména o snížení napětí v nadcházejících dnech, uvedl Elysejský palác. Paříž podle stejného zdroje v úterý rozhodne, zda zavede odvetná opatření. „Nechci eskalaci, musíme to brát vážně,“ uvedl Macron. Johnsonovým spolupracovníkům předal dokument vysvětlující, jak dojít k řešení nynějšího sporu. „Míč je nyní na britské straně,“ řekl.

„Co se týče ryb, musím vám říct, že (britské) stanovisko se nezměnilo,“ řekl Johnson po jednání s Macronem. Dodal, že „byl zaražený“ z dopisu francouzského premiéra Jeana Castexe, ve kterém „výslovně žádal, aby byla Británie potrestána za to, že odešla z EU“.

Castex ve čtvrtek v dopise adresovaném předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové vylíčil důvody, proč by EU měla zakročit proti Británii kvůli omezeným povolením, které Británie po brexitu vydává francouzským rybářům. EU by podle něho měla dát jasně najevo, že „odejít z ní s sebou nese více škod než v ní zůstat“.

Britsko-francouzský spor o rybolov se vystupňoval minulý týden, když francouzské úřady zadržely britskou rybářskou loď, která podle nich lovila poblíž ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn v souvislosti s incidentem hovořil o porušení mezinárodního práva. Johnson v sobotu nevyloučil, že proti Francii podnikne jeho vláda případné právní kroky.

Konflikt spustil odchod Británie z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem. Podle Francie má ale Spojené království příliš vysoké požadavky na dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Britové tvrdí, že vyhověli 98 procentům žádostí z EU, podle francouzské vlády ale chybí asi polovina licencí, na které mají podle Paříže francouzské posádky nárok.

Francie hrozí, že pokud se spor nepodaří vyřešit, zavede od úterka cílená opatření, jako jsou přísnější kontroly britského zboží přicházejícího do Francie nebo uzavření francouzských přístavů pro britské rybářské lodě.

Vzájemným vztahům neprospělo ani zářijové uzavření americko-australsko-britského paktu nazvaného AUKUS, kvůli kterému Francie přišla o obří zakázku na dodávku 12 ponorek australské armádě za 40 miliard dolarů (889 miliard korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek