Biden s Macronem se setkali poprvé od diplomatické roztržky, aby urovnali vzájemné vztahy

01.11.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

V září vyhlášený trojstranný bezpečnostní pakt AUKUS mezi Austrálií, Spojeným královstvím a Spojenými státy skončil diplomatický roztržkou mezi Spojenými státy a Francií. Francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Yves Le Drian označil pakt za „bodnutí do zad“ poté, co Austrálie bez upozornění zrušila francouzsko-australskou dohodu o koupi ponorek v hodnotě 56 miliard eur. Joe Biden a Emmanuel Macron se v pátek sešli, aby vzájemné vztahy urovnali.

Francouzský prezident uvítal prezidenta Spojených států amerických v italské Villa Bonaparte, francouzské ambasádě u Svatého stolce. Cestou se reportér Joea Bidena zeptal, jestli se jde omluvit, načež Biden odpověděl: „Komu?“ Posléze dodal, že s Macronem od oznámení AUKUSu už dvakrát telefonicky mluvil.

„Nemotorný“ pakt

Přestože se Macron nedočkal omluvy, Biden po setkání vyjádřil, jak moc důležité vztahy s Francií jsou. „Nemáme žádného staršího, loajálnějšího nebo slušnějšího spojence, než je Francie. Byli jste s námi už od začátku. Částečně jsme se díky vám stali nezávislou zemí,“ řekl prezident Spojených států novinářům.

Co se týče samotného bezpečnostního paktu, Biden o něm mluvil jako o „nemotorném“. Dále řekl, že „nebyl udělán s velkou grácií“. Přestože se v pátek Biden Macronovi explicitně neomluvil, vypadal Macron podle novinářů spokojený s výsledkem jednání. Ten ze své strany usiloval především o získání pevného závazku od USA zachovat vojenskou podporu francouzským operací v Sahelu.

Podpora francouzských aktivit

Francouzský prezident, navzdory svému aktivismu v oblasti strategické autonomie Francie, silně spoléhá na americkou zpravodajskou a logistickou podporu v protiteroristickém nasazení v severní Africe.

„Během posledních několika týdnů přijal prezident Biden zásadní opatření, která našim armádám prospěla. Potvrdili jsme některá dvoustranná partnerství v oblasti vývozu zbraní, jaderného sektoru, kosmického průmyslu a samozřejmě nejvíce pokročilých technologií,“ řekl Macron.

Následoval summit G20 v Římě

Výsledkem schůzky obou leaderů je také komuniké podepsané oběma prezidenty, které podrobně popisuje různé partnerské iniciativy a záměr USA „zvýšit svou podporu a materiální příspěvky“ do francouzského a evropského vzdušného i námořního nasazení v Indo-Pacifiku.

Představitelé USA a Francie se sešli těsně před pátečním summitem G20 v Římě. Na něm státy pokračovaly ve vyjednávání spolupráce v dalších mezinárodních otázkách jako je klimatická změna, digitální sektor a oblast zdraví.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek