Zájemci z ČR mohou žádat o dalších 500 mil. z peněz EU na ochranu před povodněmi

27.10.2021
Euroskop.cz, ČTK

Zájemci z Česka mohou od pondělka žádat o dalších 500 milionů korun z peněz Evropské unie na ochranu před povodněmi. Příjem žádostí končí 31. ledna 2022. V tiskové zprávě to včera oznámilo ministerstvo životního prostředí (MŽP), které peníze přerozděluje. Je to jedna z posledních výzev z končícího evropského Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020. Dotace mohou obce i další instituce podle úřadu použít třeba na úpravu koryt vodních toků a přilehlých niv nebo na výstavbu ochranných nádrží.

Peníze by měly podle ministerstva pomoci ke vzniku projektů blízkých přírodě. Mohou například zvýšit potenciál toků pro zadržení vody, nebo zlepšit rozliv vody v případě povodně do přírodních niv. Z dotací mohou obce financovat i výstavbu nebo obnovu vodních děl, která slouží k protipovodňové ochraně. Výše podpory se podle typu projektu bude pohybovat od 30 až po 95 procent výdajů.

Zlepšení ochrany před povodněmi je podle ministerstva nutné mimo jiné kvůli klimatickým změnám doprovázeným extrémy počasí. „Konkrétně MŽP na ochranu před intenzivními přívalovými dešti a vydatnými lokálními srážkami letitě nabízí obcím dotační tituly. Jejich prostřednictvím se věnujeme jak tzv. měkkým opatřením, tedy lokálním varovným a výstražným systémům, ale zejména komplexním přírodě blízkým protipovodňovým opatřením, která výrazně zadržují vodu v krajině, a pomáhají tak i v adaptaci naší krajiny na období sucha,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministerstva zemědělství a životního prostředí přerozdělila podle zprávy pro vládu z letošního dubna na prevenci před povodněmi mezi lety 2018 až 2020 dohromady 8,48 miliardy korun.

Povodně si za dobu trvání samostatné České republiky vyžádaly desítky životů a také škody na majetku v desítkách miliard korun. Nejvíce obětí měly záplavy v roce 1997, a to 50. Podle hmotných škod byly nejhorší povodně v roce 2002 se škodami za 73 miliard korun, následované záplavami z roku 1997 se škodami za 63 miliard.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek